Mat i Bretagne

Maten i Bretagne är allt den italienska maten inte är. Smör, grädde, potatis och smör, grovsalt, mera smör och kanske en beurre blanc. Det är Bretagne.

Jag måste säga att det kändes lite ovant efter ett år med olivolja och tomater som faktiskt både luktar och smakar tomat.

Men det går att vänja sig vid det mesta. Till och med crêpe med extrasaltat smör.

Så här såg barnmenyn ut på en av restaurangerna. Fisk med beurre blanc, saffransris och grönsaker utan smak.

IMG00089-20100808-1322

Fisksoppa med aioli till kräsen fransyska.

IMG00140-20100808-2009

Foie gras till kräsen svensk mamma.

IMG00142-20100808-2009

Havskräftor.

IMG00145-20100808-2026

Annan kräsen fransyska föredrar helstekt skinka med potatis.

IMG00148-20100808-2027

Gratinerade musslor (i ngn form av pannkaksbotten), très bon, indeed..

IMG00190-20100809-1948

Jordgubbssymfoni, eller möjligen gräddsymfoni…

IMG00198-20100809-2057

4 reaktioner till “Mat i Bretagne”

  1. Visst ar det val anda harligt med de olika typerna av smor! Njuter just nu av semester i Launcieux och forstor precis din vurm for Bretagne! Dock ar jag som sagt mer positivt installd till smor i olika varianter, smaker och fina forpacknigar. Hemma har vi ju bara ett Smor. Nar ska vi borja inse att det finns varianter likt de olika olivoljorna? Fortsatt trevlig resa och tack for roliga inlagg!

  2. Efterrätten så god ut!!
    Jag slog vad med mig själv om att Simona skulle vara först på här, men jag hade glömt att hon skulle jobba halva veckan. Helt okej att komma trea på detta, Simona. Jag jobbar förresten också. Därför blev det stekt köttfärs och makaroner till middag. Jordgubbarna som skulle vara efterrätt fick man gå och plocka själv. Ingen ville ha. Nu ska jag gå ut och plocka…hallon…jordgubbar…röda vinbär…svarta vinbär…kanske krusbär, eller rent av äpplen. Det finns dessutom blåbär i mängder i skogen som ligger tjugofem meter ovanför huset. Nackdelen med norrland är den här ketchupeffekten – allt mognar exakt samtidigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *