Att skriva, del 1

Vad är steg 1 i processen Att skriva? Det borde jag veta vid det här laget, jag har ju skrivit två romaner. Med hänsyn till att jag redan innan jag hade skrivit någonting skönlitterärt visste att jag var expert är all den här äkta erfarenheten faktiskt nästan överväldigande. Jag känner att jag måste dela med mig.

Elisabeth George skriver små blad med anteckningar om varje karaktär, schema över handlingen, korta sammanfattningar av varje kapitel. Hon sitter alltså vid skrivbordet, redan innan hon skriver på riktigt. Men jag har en fas redan innan det, då jag går runt och muttrar, slår i tån i alla trösklar och inte svarar på tilltal. Anteckningar görs på kuvert, sista sidan i pocketboken jag just läser, räkningar, tidningsmarginaler. Jag river ut och lägger i mapp. Samlar på mig.

(”Vaddå fas? Så är du jämt”, säger maken.)

Nästa vecka tänker jag i alla fall gå in i fas 2, samla ihop mig och anteckningarna. Mina geniala formuleringar som jag utan undantag kommer på sekunden innan jag somnar (och därför i nio fall av tio överlämnar till den kyrkogård där alla oförlösta idéer vilar), mina tankar, uppslag, scenlösningar, aktuppdelningar. Nästa vecka ska jag sätta mig vid skrivbordet. Sitta med det handskrivna i knäet ett tag. Försöka komma ihåg vad jag egentligen tänkte, hur det ska användas. Sortera. Skapa nytt dokument i datorn. Skriva arbetsnamnet. Under det: av Malin Persson Giolito. Ta en paus och njuta. Av det allra bästa. Stunden då allt fortfarande är möjligt. Då jag fortfarande kan allt.

Jag börjar inte arbeta förrän i oktober. Barnen börjar skolan på tisdag. Jag har bara två krönikor och en essä som ”måste” skrivas. Bokmässa, en syster som gifter sig, packa upp flytten, träna inför halvmaran, föräldramöten, snoriga barn. Sålunda: oceaner av … hrm… tid för annat. Huka er vänner, för nu laddar jag om.

ecriture

En kommentar till “Att skriva, del 1”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.