Julfest!

Ikväll ska vi på julfest i skolan. Alla ska ta med sig något hembakt eller hemlagat till den buffé som vi ska äta efter att barnen och magistern har sjungit och läst verser.

Mycket få ting i världen provocerar mig lika mycket som att man förväntas baka och laga mat till ungarnas klasskompisars föräldrar veckan innan jul. Det är bara att göra lite enkel huvudräkning (tre barn gånger varsin julfest plus två heltidsarbetande föräldrar gånger minst varsin jobb-julfest) så förstår man konsekvenserna. Ett år skickade jag ett mejl till den ansvariga klassmamman (som by-the-way har barn i alla mina barns klasser och dessutom är en skrämmande avbild av min barndoms hem-och-skola-morsa) och föreslog att vi – istället för det här hysteriska upplägget som ingen har tid med – skulle lägga 5 EURO var och beställa mat. Det vimlar av sånt här i Bryssel. Billigt och gott. Leverans direkt till skolan. Jag erbjöd mig att ansvara för det.

Klassmamman svarade aldrig på det mejlet och lyckas alltid på något underligt sätt undvika att behöva prata med mig när vi ses.

I år har hon föreslagit att alla dottermammor tar med sig något "sucré" (dvs hembakad kaka eller bullar) och att alla sonmammor tar med sig något "salé" (dvs hemlagad quiche, sallad eller ostbricka). Vad papporna ska göra? Hon gick inte närmare in på det.

Vad jag ska ta med mig? Mamma Scans köttbullar. Fransmän älskar Mamma Scans köttbullar. Har jag någon son? Jag räknar med att hon inte vågar fråga.

PS. Jag älskar min man. Och alla mina barn precis lika mycket. Men jag vill ha semester. Lång semester. Ni förstod det va? Och jag vill slippa laga mat till folk jag inte känner under den vecka på året då jag är som allra minst sugen på att göra något annat än att försöka överleva.

julbord.jpg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.