Förläggare

Svensk Bokhandel har publicerat en artikel om relationen mellan författare och förläggare. Ni kan läsa den här: Svensk Bokhandel

Artikeln är ett reportage om en bransch i förfall. Det står i artikeln att det är så illa att det har varit svårt att hitta författare som vågar uttala sig. Inte ens anonymt vågar de prata om den urusla och respektlösa behandling som de får av sina förlag: förläggare som ignorerar deras email, prisbelönta författare som inte ens får ges ut i pocket, telefonsamtal som aldrig besvaras, marknadsavdelningar som inte lägger två strån i kors för att sälja böckerna de bestämt sig för att ge ut.

Jag läser den här artikeln med gapande mun, allt stelare leder och mer och mer ont i magen. Det är obehagligare än den värsta skräckfilm.

Men en sak vet jag: det är omöjligt att de har pratat med en enda Piratförfattare. Omöjligt.

Jag har aldrig någonsin i någon professionell relation känt mig lika i grunden respekterad som av Pirats medarbetare. Från den allra första kontakten, strax innan jul för ett år sedan och varje dag sedan dess. Av varje enskild individ.

Jag tillhör (ännu) inte Pirats växande skara av storsäljande författare. Men jag blir alltid-alltid-alltid bemött som om jag låg överst på alla topplistor och dessutom alldeles nyligen vunnit Borås Tidnings debutantpris.

I början skrattade jag lite åt att jag för andra gången i mitt liv fick bete mig som en dagisunge ("vill haaaaaaaaaaaaa!!") och ändå blev behandlad med all den överseende kärlek som bara riktigt bra förskollärare kan stå till tjänst med. Efter några månader slutade jag att skratta och insåg att detta var något så ovanligt som ett gäng makalöst kompetenta och omtänksamma människor som driver företag ihop, ledda av en person som förtjänar mer beundran än ni anar.

Det är ganska speciellt att få se på nära håll att det kan vara så på en arbetsplats, att det faktiskt finns såna chefer.

Ann-Marie och hennes team förverkligar drömmar. De har förverkligat min. Jag börjar nästan gråta när jag tänker på att det bara var ett år sen jag ringde för berätta att jag hade skrivit en bok. Då sa Ann-Marie: det låter intressant Malin, mer kan jag inte säga.

En och en halv månad senare skrev vi kontrakt.

Inte en endaste sekund har Ann-Marie eller någon annan på Pirat låtit mig få falska förhoppningar, men varje enskild stund vi arbetar tillsammans känner jag att de tycker att jag är värd att satsas på.

Pirat går på semester idag. En välbehövlig och välförtjänad julsemester.

Jag har inte skickat några julkort i år, men jag skulle vilja skicka två julhälsningar.

Först vill jag säga god jul till mina kära vänner på Pirat.

Sedan skulle jag vilja säga till de stora jättarna därute på bokmarknaden: akta er, den dag Pirat bestämmer sig för att utöka sin utgivning kommer ni att bli av med alla författare som Pirat är beredda att ta över. Försäljningsmässigt halkar ni som bekant redan efter.

PS. Inte ens under julhelgen behöver jag oroa mig för att känna mig bortglömd, Mattias har nämligen lovat att sköta min blogg under sin semester…

Hjarta.jpg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.