Direkta attacker mot humanitära mål

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4125324.ab

Israels styrkor bombar som bekant Gazaremsan. Danska fältsjukhus och en FN-driven skola finns bland de mål som utplånats av de effektiva militära styrkorna. Röda korset meddelar att Israels styrkor aktivt stoppar hjälp till alla de sårade, döende och redan döda palestinska människor som befinner sig i detta kaos.

Jag läser vad Carl Bildt säger på sin blogg och blir märkligt rörd. Det är förödande vackert i Jerusalem, skriver han. På ytan fredligt.

Jag läser svd.se, aftonbladet.se, expressen.se, dn.se. Tittar på Rapport och har en förvirrad diskussion med äldsta dottern. Tittar på nyheterna på TF1 och lämnar över stafettpinnen till Christophe. Jag försöker medvetet hoppa över allt som berör för mycket: barnen, mammorna, männen som gråter, armodet, ilskan. Och alla fotografier tittar jag bara på som allra hastigast. I flödet av all information jag duckar för fastnar en sak: trots besked om motsatsen verkar det vara omöjligt att evakuera några svenskar från området.

Och då tänker jag en stund på Raoul Wallenberg som delade ut provisoriska svenska pass till tusentals ungerska judar för att rädda dem undan förintelselägren. Sedan tänker jag på Folke Bernadotte och de vita bussarna som kanske räddade så många som 15 000 människor med hjälp av Röda korsets symbol.

Israel respekterar vare sig Röda korset eller svenska pass. Varför? kan man undra. Vissa tror att det är någon form av kollektiv historisk reaktion på den omänskliga behandling som så många judar utsattes för under andra världskriget. Så är det kanske. Det är tyvärr ingen tröst. Och vi kommer dessutom att få leva med den kollektiva ilska som kommer bli reaktionen på den omänskliga behandling som folket i Gaza utsätts för.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.