Bloggbäva månde…?

Och till min hjälp tar jag Expressens kulturchef Björn Wiman:
"Förra veckan fick jag ta del av en postning på en mejlinglista för eritreanska journalister i exil om hur tre ungdomar griptis på ett internetkafé i Eritreas huvudstad Asmara för att de besökt "oppositionella hemsidor". Sådant är läget.

I går antog EU-parlamentet en resolution där man kräver att den svenska journalisten Dawit Isaak ska friges. De svenska EU-parlamentarikerna Olle Schmidt och Eva-Britt Svensson underströk vikten av ytterligare sanktioner mot Eritrea, bland annat i form av villkorat bistånd till Eritrea.

Något av ett politiskt genombrott är det att EU nu gör vad den svenska regeringen inte har gjort: tar bladet från munnen och visar att det finns konkreta vägar vidare för att få Dawit Isaak fri.

Det vore för mycket att säga att den tysta diplomatin har börjat tala. Men den har åtminstone krängt av sig munkavlen. När kommer bloggbävningen för Dawit Isaak?"

Ni kan också gå in och skriva på protestlistan här.

Eller läsa det som Marcus Birro med flera skrev i Wimans tidning strax innan jul:

"Tre barn vill ha sin pappa tillbaka. En man saknar sin bror. Vi andra skrivande människor vill ha hem en kollega.
En svensk tiger. En svensk håller käften. En svensk knyter sin näve i fickan och hoppas att det onda går över. Men likgiltighet är också ett ställningstagande. Nu har vi ett val. Att faktiskt göra något och få hem Dawit Isaak till Sverige eller bara ge efter för slätstrukenhet och apati.
På besök i Italien kan vi briljera över hur väl fungerande vårt land är. Vi hotar inte våra författare till döden, som italienarna gjort med Roberto Saviano. Nej. Men vi vänder ryggen åt våra egna fängslade medborgare och vi gör det dessutom gång på gång, år efter år.
Vi bär hem våra julklappar. Vi samlar ihop varandra inför julen. Brasan brinner. Ljusen är tända. Jag är trygg. Du är säkert lika trygg. Vi har inte ens märkt hur tyst och smidigt vi tog oss över ännu en gräns."

Så. Styr in all den där uppdämda bloggenergin på riktigt minerad mark, kom igen! Yes, we can?

dawit.jpg
(bilden är hämtad från publicistklubben.se)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.