Vad säger egentligen Carl Bildt?

En av de bloggar jag följer nära nog slaviskt är … hrm… Carl Bildts välskrivna och genomtänkta blogg Alla dessa dagar.

Och när jag läser den tänker jag att det är något alldeles speciellt att låta en politiker tala till punkt. Att låta en politiker säga sin mening utan att bli avbruten och inte vara tvungen att ägna all sin sekundutmätta tv-tid åt att försöka förlöjliga motståndaren. Visst blir det istället tillrättalagt och retoriskt välkomponerat. Men är det egentligen inte rätt bra, i alla fall som omväxling? För är det inte ganska kul när man plötsligt märker att det finns tankar som man helt enkelt delar med sina meningsmotståndare. Även om det bara är självklarheter som att vi bägge vill att det ska vara fred på jorden och att barn ska kunna gå i skolan och inte behöva svälta ihjäl?

Med förakt kommer man inte speciellt långt, inte ens med politikerförakt och inte ens om man är en enkel Betraktare och inte någon Modig Krigare. Jag kommer inte att rösta på moderaterna. Jag kommer inte att bli politiker. Men jag kommer nog att fortsätta läsa Alla dessa dagar.

I dag står det så här

"Var femte sekund dör ett barn någonstans i världen av hunger.

Kvällen här i Davos tillbringade jag tillsammans med bl a Kofi Annan och president Obamas representant på mötet på middagen hos World Food Program där vi diskuterade de akuta humanitära utmaningar som världen står inför.

Matkrisen framstår inte som lika akut som för ett år sedan. Men fortfarande går en miljard människor till sömns hungriga vare kväll. Och ca 100 miljoner människor får sin mat genom de insatser som WFP gör.

I kväll diskuterade vi speciellt betydelsen av att ge barn den mat som gör att de orkar gå till skolan och orkar lära sig. Inte minst gäller det unga flickor i många länder.

För dem innebär en kopp välling om dagen en revolution som ger dem hopp om en möjlighet till en framtid.

Men självfallet diskuterade vi också den akuta utmaningen just nu i Gaza. FN:s humanitära chef John Holmes – som just var där – kunde berätta.

Det är inte de humanitära utmaningarna som får de största rubrikerna från Davos. Uppmärksamheten ligger mer på att rädda banker än på att rädda barn.

Att ett stabilt finansiellt system är viktigt är ovedersägligt – men det gäller i minst lika hög grad behovet av effektiva instrument för att hjälpa individer i nöd och fattigdom runt om i världen.

Vi borde inte behöva leva i en värld där det dör ett barn var femte sekund av brist på en kopp välling."

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.