Helgväder

I dag är det fredag. Aldrig är väderprognoserna så intressanta som just på fredagarna.

Inför den stundade helgen har jag tagit reda på att helgen här i Bryssel ska bjuda på: solsken, växlande molnighet, dimma, spridda skurar, spöregn, frost, två till åtta grader ena dagen, sexton till tjugo plusgrader den andra, storm, hagelskurar och mild bris.

Typiskt brysselväder med andra ord.

Belgien är så vitt jag vet det enda land i världen där man – nästan dagligen – får lov att räkna med alla väder som norra Europa har på sin läckra meny. Det tar mig tio minuter att cykla till jobbet och det är vanligare än ovanligt att det är strålande solsken under klarblå himmel när jag lämnar mitt hem och innan jag är framme spöregnar det. För det är ju också den huvudstad i Europa som har flest regndagar per år. Icke att förglömma.

Och vilka regndagar sen!

Jag växte upp med katarsiska åskväder på västkusten, milda skärgårdsregn på Gräddö och ljumma juniskurar i den norra Stockholmsförort över vilken solen – åtminstone i en mening – alltid lyser.

I Bryssel har jag fått lära känna ett regn som kommer från en molnig himmel som verkar ligga i knähöjd. Regn som inte kan bekämpas med några paraplyer, det kommer nerifrån, uppifrån och från sidan och det ligger kvar i luften även efter två dagars hällregn. Det är ett regn som är byråkratiskt i sin envishet och som kryper in i själen.

Men i Bryssel kommer också ljuset, solen och värmen mycket tidigare och mycket mer övertygande än den någonsin gör i Stockholm. Det är inte ovanligt med 20 grader i april, med majkvällar då man kan sitta ute i t-shirt långt efter att solen gått ner och magnolian i min trädgård blommar ofta redan strax efter påsk.

Tänk på det när ni skottar er fram till era bilar på morgnarna, att på lördag mellan ett och kvart i två kanske kommer jag att sitta i min trädgård med en stark, dubbel espresso i handen och blunda mot vårsolen. Vad jag gör en kvart senare när himlarna står öppna och parken stängs för att det är stormvarning, det behöver vi kanske inte gå in på.

blixt.jpg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.