Om titel

Titeln på en bok är däremot något som jag verkligen går igång på.

Den allvarsamma leken – One Flew Over The Cuckoo’s Nest – Et dukkehjem – The Grapes of Wrath – Métaphysique des tubes – Lilla huset på prärien – A Modest Proposal – Le Deuxième Sexe – La Storia – The Lord of the Flies – A Tale of Two Cities

Titlar som utlovar äventyr. Titlar som får en att undra. Titlar som får en att drömma.

Åh…

Dubbla slag är en riktigt, jävla bra titel.

Ifall ni undrade.

Men min bok hette faktiskt inte så från början. Den hette:

En kvalens sal en vredens borg

"Va-sa-du-att-den-hette-sa-du?"

Det frågade alla mig när jag berättade att jag hade skrivit en bok som hette En kvalens sal en vredens borg. (Utom mamma som sa "så kan den väl inte heta, det låter som en av Leifs böcker!")

"Va-sa-du-att-den-hette-sa-du?"

Det första som Ann-Marie och Sofia sa när vi hade skrivit på kontraktet var:

"Vi kanske skulle fundera lite på titeln, Malin…"

"Visst", sa jag. "Vi kan fundera på vilken fantastiskt bra titel det är till exempel." Och i mitt stilla sinne tänkte jag att jo-jo… ni kan ju komma här och försöka ändra på världens bästa titel, visst, försök ni bara, byt namn på mina ungar också när ni ändå håller på!

"Va-sa-du-att-den-hette-sa-du?"

EN. KVVVVAAAAALENS SAAAAL. EN. VVVVVREEEEEDENS BORG.

"mmmhmm…"

Mina första nya förslag på ny titel var:

Den ungdomliga touchen: Hanna rider igen?
Den vetenskapliga vinkeln: Kvinnogener och advokatetik, en studie i mänskligt beteende?
Den romantiska: Vrede, kärlek och tårar?
Den filosofiska: Minervas uggla flyger i skymningen.
Den Haagska: Alldeles för fet och gnällig (och på jobbet är allt skit)?

Jag ändrade som bekant titel på min bok. Mycket motvilligt. Nu tycker jag i ärlighetens namn att titeln Dubbla slag är värdig en blank silvermedalj efter Den allvarsamma leken. Och det är verkligen inte så illa.

Min bok kan inte på några villkor heta något annat än Dubbla slag.

"Va-sa-du-att-den-hette-sa-du?"

DUBBLA SLAG!

"mmhmm… och vad menar du med det?"

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.