Drömmar

Ja, drömmar.

Ebba Blitz nya program på Svt, Draknästet, handlar om just det.
Drömmar. Entreprenörer som pitchar sin idé framför ett gäng investerare som på stället bestämmer sig för om de vill satsa eller inte satsa sina egna pengar på entreprenörens drömmar.

Jag missade premiären eftersom jag lekte rockstjärna i Örebro just då. Därför bänkade jag mig i går kväll framför Svt Play och beredde mig på det värsta.

http://svtplay.se/t/108765/draknastet

Det kryper nämligen i mig när folk tvingas framför en kamera för att blotta sina drömmar. Bra människor, vuxna människor och det spelar ingen roll hur frivilligt det är för jag mår ändå fysiskt illa. Idol och alla kusiner till det programmet hade aldrig fungerat för mig om inte fjärrkontrollen fanns, det är nämligen ett program som kräver en möjlighet till blixtsnabb sorti. Aldrig zappar jag så snabbt som under uttagningarna. Aldrig mår jag så dåligt som när filmarna bygger upp förväntningarna kring någon stackare som inte har alla hästar hemma och som är ensam i världen om att inte ana den förnedring som ska komma. Och varför, varför, varför, är det ingen som pratar med dem innan? Var är deras föräldrar? Var är deras vänner?

Men.

Vad talade jag egentligen om?

Draknästet.

Draknästet är ett fruktansvärt bra program.

Olidligt spännande, olidligt underhållande. Och till skillnad från Idol behövde jag inte zappa en enda gång.
Jag skulle kunna prata länge om varendaste människa i det där programmet. Uppfinnare. Entreprenörer. Det är något speciellt med dem, något som gör en medioker eller till och med galen entreprenör så oerhört mycket mer intressant än en halvbra sångerska. Och starkare. Man behöver inte oroa sig för Uppfinnarjocke,liksom.  Professor Baltazar blir möjligen sprängd i luften av den senaste brygden, men inte blir han förnedrad. Aldrig. En entreprenör står pall.

Slutligen. Några ord om Ebba Blitz.

Jag har känt Ebba sedan hon var dammsugarförsäljare (när hon var ungefär fjorton) och kan meddela att aldrig någonsin (sedan Babel) har väl Svt castat en programledare så på pricken rätt. Ebba har allt för att kunna driva den här programidén precis i rätt riktning. Hon förstår både investerarna och entreprenörerna bättre än någon annan och hon sköter värdinnerollen och de obligatoriska "hur-känns-det" frågorna bakom scen fruktansvärt bra. Hon är ett uberproffs. Ni kanske tror att jag är subjektiv eftersom vi känner varandra. Och så är det naturligtvis. Jag är antagligen betydligt mer kritisk än de som inte vet vilken makalös människa som döljer sig bakom det där filmstjärneleendet med fyrahundra bländvita tänder.

För så är det faktiskt. Jag hade obegripligt höga förväntningar på Ebba.

Hon lyckades infria allesammans.

Fan, vad bra hon är!

Sa jag att jag känner henne?

ebba.jpg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.