Etik och moral

I mina döttrars skola får man välja mellan religionsundervisning (och då i en speciell religion, tex islam, judendom, protestantism eller katolicism) eller moral och etik. Mina barn läser moral och etik. Vad lär ni er egentligen på moral och etik? undrar jag ibland.

Och de berättar.

– Vi pratar om vad man ska göra på en chatt, att man ska använda namn som inte visar om man är flicka eller pojke och inte berätta hur gammal man är och att man ska berätta för sina föräldrar om det är någon som vill ha ens telefonnummer eller träffas på riktigt.

– Och så pratar vi om att det inte alltid är sant det som står i tidningarna eller visas på tv fast att det är nyheterna och att ibland pratar folk illa om varandra och att bara för att man är president så betyder inte det att man har rätt.

– En gång pratade vi om att det finns barn som är så ledsna att de vill göra sina kompisar illa till och med döda dem och att om man blir ledsen, även om man inte blir så ledsen att man vill döda, så måste man prata med någon vuxen och om man inte vill prata med sin mamma eller pappa så kan man prata med sin fröken eller med magistern för då känns det bättre efteråt.

Jag är mycket nöjd med moral och etik-undervisningen på mina barns skola.

Jag undrar ibland vad de pratar om på katolikundervisningen (där de flesta av mina barns kompisar går).

Kanske säger de till åtta-nio-åringarna att om ni blir våldtagna av er styvpappa och får en bebis i magen då ska ni absolut inte säga något till er mamma för att om hon försöker hjälpa er då och ta er till doktorn och göra så att ni kanske, kanske, kanske kan få ett lite bättre liv, då får inte er mamma vara med i kyrkan längre, då blir både hon och du utslängda och alla era vänner slutar prata med er.

Vad hände egentligen med den där lilla familjen i Brasilien? Alla var så upprörda under några veckor, men hur mår de nu?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.