Att vara eller icke vara, del III

Jag har ägnat hela mitt vuxna liv åt att vilja bli författare. Läs mina Mina Vänner och där finns det: svart på rosa eller ljusblått: "Vad vill du bli när du blir stor?" "Författare" Men sådana livsdrömmar komplicerar saker och ting. För det känns i hela kroppen att "vara författare" är något man måste förtjäna. Och då räcker det inte att man en bra dag "känner sig" som författare. Ska det verkligen ha med saken att göra att jag har skrivit en bok?Är det inte som Författarförbundet säger, att inte förrän man har givit ut två böcker har man rätt att vara medlem i denna exklusiva klubb?

Och visst, det är bra med blygsamhet. Dessutom är det naturligtvis mindre tjusigt om "alla möjliga människor" (läs: Jag) får gå runt och kalla sig för författare bara för att de har skrivit en bok. En bok som någon kanske tycker är skitdålig och som "vem som helst" hade kunnat krafsa ihop. Men det är ju naturligtvis fel tänkt. Konst har inget med kvalitet att göra. Eventuellt har konst med förnimmelse att göra, dvs det kan åtminstone göras filosofiskt gällande att ett konstverk måste ha uppfattats av någon i sinnevärlden för att kunna utgöra ett konstverk (och alltså i boksammanhang ha lämnat byrålådan på något sätt). Men inte ens det är helt oomstritt. Det fiffiga med konsten är ju att den inte låter sig definieras, det har vi kunnat märka om inte annat i den alltmer bisarra debatten kring Fega Konstfack och den wallraffande (men absolut i någon mening lagbrytande) Anna Odell. (En så kallad Annan Fråga är om Odell "bör" åtalas, men det får vi komma tillbaka till en annan dag.) "Är detta konst?" frågade Aktuellts reporter en gammal dam på Odells utställning. "Nej, hugaligen", svarade den förskräckta damen. "Men fina teckningar på blommor och barn, det är "riktig" konst minsann", lät hon meddela med darrande men bestämd röst.

Mina barn gör väldigt fina teckningar. Men de är inga konstnärer. Jag är däremot Författare. Tror jag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.