I sista stund

Jag blev ombedd att svara på den här enkäten. I allra sista stund innan tryck, så jag förstod att jag var en så kallad nödlösning. Men att få vara SvBs nödlösning är ej fy skam för en kulturwannabe som jag så jag tackade hänfört ja. Och när jag väl hade funderat och funderat och skrivit och suddat, funderat och skrivit om, då fick jag veta att enkäten var full. Den jag skulle ersätta hade väl antagligen ändrat sig och skickat in ett svar.

Nåja.

Kampen går vidare.

Men så här skulle jag ha svarat:

"En roman står bra för sig själv, har Kerstin Ekman sagt. Det är rätt. Och Händelser vid vatten är mer än pang-pang, så det skulle krävas mycket för att filmatisera den. Jämtland plus bröderna Cohen minus övervåld, Mystic River minus Hollywood. Skitbra skådisar som ingen har hört talas om. Och Sven Nykvist stiger ner från sin himmel för att sköta fotot."

Och på tal om film såg jag Millenium i helgen. Och förundrades över att den skabbiga, gubbsjuka Kalle Blomkvist har blivit pryd och monogam i filmversionen, han låg ju nästan inte med någon alls. Trist. Jag hade hoppats på att det svenska bidraget till filmhistorien "Vackra svenska flicka" skulle kompletteras med "Kåta, gubbsjuka, smutsiga medelålders Svensson". Dessutom drack han aldrig kaffe. Va? I böckerna gör han knappt annat: dricker kaffe och blir våldtagen av vackra kvinnor i alla åldrar. Men det kan – som sagt – hända mycket med en bok som blir film. Inte allt är nödvändigtvis till det sämre.

MrTVlxUrDeuxwum7u99THENoo1_400.jpg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.