Boktips

Jag ser på Pirats startsida att jag lämnar boktips i Bokmagasinet. Jag har också berättat för Svensk Bokhandel vad jag ska läsa i sommar. Med detta inlägg skulle jag vilja lämna ett boktips till.  

 
Jag har skrivit om henne tidigare, författarinnan som med inledningen till sin debut Vildängel fick mig att tänka på Amelie Nothomb. Nu har hon –  Lina Forss – kommit ut med en kärleksroman, Agnes hjärta Edward.
 
Om bokförsäljningen på något vis avspeglade de liv vi lever hade kärleksromanerna varit varje generations storsäljare, hyllade av kritiker och ständigt på varje litterär prispall. Så är det inte. Det finns i stället en brist på kärleksromaner och kärlek i litteraturen.
 
Alla bra historier handlar på det ena eller andra viset om pengar, mord eller kärlek. Med de basingredienserna laboreras det sedan med gott och ont, kaos och ordning, bävernylon och hemtjänst. Väl färdigkomponerat resulterar det förhoppningsvis i något som trycks, binds, paketeras och recenseras. Ibland är det till och med någon som läser det hela.
 
Nuförtiden verkar det som om det nästan alltid blir en deckare i andra ändan av den där kreativa processen. Inte en kärleksroman. Men det är kanske inte så underligt. Det är nämligen betydligt svårare att skriva om kärlek än om mord. Betydligt svårare. Trots att det för de allra flesta författare är något lättare att kära ner sig än att sticka kniven i veka livet på någon. Även om denna någon skulle råka vara recensent på DN.
 
På Lina Forss hemsida står det att "Agnes hjärta Edward går mycket pretentiöst i Den Allvarsamma lekens fotspår för den handlar om den stora kärleken, den som dök upp när det egentligen var försent". Jag läste om Den allvarsamma leken tidigare i år och märkligt nog blir jag lika irriterad på Lina Forss Agnes som jag blir på Söderbergs Lydia och jag blir lika frustrerad på deras respektive egocentriska passioner med män som jag Aldrig I Hela Livet Skulle Befatta Mig Med. Och så är det väl. Bra romankaraktärer lämnar spår, de lämnar inte läsaren i fred. Och bra kärleksromaner handlar sällan om vilsamma och lyckliga äktenskap och om att leva förnöjsamt i ett harmoniskt hem med gardiner från Svenskt tenn. En bra huvudperson är sällan kåt, glad och tacksam.
 
Lina Forss har omsorgsfullt och bitvis humoristiskt skrivit om en passion som gör mig jävligt förbannad. Det är ett riktig bra betyg ska ni veta.  Lina Forss berättar sin historia om den stora kärleken så ärligt att man inte kan bli annat än djupt imponerad och – i mitt fall –  provocerad. Dessutom gör hon det på ett språk som är hennes eget.
 
Jag tycker ni borde läsa Lina Forss.
 
Ut och köp Agnes hjärta Edward.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.