Att lära sig skriva

Jag läser Hillevi Wahls blogg. De diskuterar om man ska lära dagisbarn att läsa och skriva eller inte. Om man ska uppmuntra de barn som visar intresse. 

Mitt allra första heltidsjobb var på dagis. Jag jobbade ett halvår på en kommunal förskola precis vid den så kallade gränseken, mitt emellan Stocksund och Djursholm. Det var ett fantastiskt roligt arbete. Antagligen det bästa jobb jag någonsin haft om man inte hade behövt bekymra sig om lönen. På detta dagis fanns en liten kille som var fyra år och redan riktigt duktig på både bokstäver och att bläddra i böcker. Jag gjorde vad jag hann och vad jag tror att de allra flesta dagisfröknar gör i samma situation: satt några minuter då och då med den lilla killen och ljudade mig igenom några sidor i en bok och några andra minuter då och då och skrev lite bokstäver på ett ritpapper. 

När hans pappa kom för att hämta honom en kväll, så sa jag till honom att hans son höll på att lära sig att läsa. Jag trodde det kunde vara kul att höra och dessutom inbillade jag mig att farsan hans kanske hade mer tid över än jag hade för att stimulera sonens läslusta. 

"Men vad ska det vara bra för?" muttrade pappan. "Det ska han ju lära sig i ettan. Han kommer väl bara att tycka att skolan är trist om han redan kan det när han börjar."

"Tja" försökte jag. "Jag vet inte, men jag lärde mig läsa när jag var fyra år och det har bara varit positivt. Skolan blev så mycket lättare, jag fick känna mig duktig redan från början."

Då tittade pappan på mig. En liten stund, från topp till tå. Sedan började han gapskratta, ett sånt där skratt som börjar långt nere i djupet och sedan bara växer. När han så småningom hade lugnat ner sig och torkat skrattårarna tittade han på mig – hans sons dagisfröken, hon som fick ta hand om hans äldsta under större delen av hans vakna tid – och sa.

"Så DU lärde dig att läsa när du var fyra år. Minsann! Det var väl tjusigt. Redan när du var fyra år. Och se bara var du har hamnat någonstans!"

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.