Stiernhielm, ett lyckat äktenskap och Guds bollsinne

Det är en fantastisk höst i Florens. På dagarna blir det 20 grader i solen och kullarna upp mot Fiesole är så vackra att det knastrar i själen.

Jag är förkyld. Detta är inget nytt. De som känner mig vet att jag är något av en mästare i förkylning. Men. Denna Florensförkylning uppvisar en del mycket innovativa grepp och vändningar. Exempelvis har jag blivit döv. Hela huvudet är så igensnorat att jag inte längre hör något och därför går och säger svenskans enligt Christophe absolut fulaste ord "VA?" sisådär tjugo gånger i minuten.

VA?

Det får mig att tänka på farmor och farfar. Farfar var nästan döv, på riktigt, sedan en byggplatsolycka då han höll på att bli ihjälsprängd. Och det var inte roligt på något vis, däremot var hans sedemera selektiva hörsel ganska underhållande. När farmor blev för tjatig stängde han helt sonika av hörselapparaterna och satt i godan ro och funderade på vad det nu var farfar funderade på. De var gifta i hundra år han och farmor. 

Min dövhet kommer att gå över. Men just nu, i mitt huvud hör jag nu mitt eget hjärta, dunkelidunk i takten av ett hexameter kanske (Herkules arla stod upp en morgon i första sin ungdom)? Till ljudet av detta betryggande läte har jag inga som helst problem att lyssna till Christophe när han berättar om på vilket vis Frankrike tog sig till VM i fotboll. En svensk domare var inblandad och Christophe skäms för både Sveriges och Frankrikes räkning och har skrivit mejl till alla irländare han känner för att be om ursäkt. Och medan Christophe pratade om fotbollens regler om fötternas betydelse för spelets inbyggda dramatik la jag mig ner på mitt enda svagt hörande öra och därmed kan jag leva vidare i salig ovetskap om skandalens övriga detaljer. Håller bara den här förkylningen i sig kommer vi att vara gifta i hundra år. 

I dag tar författarlägret slut. Så nu ska jag börja skriva igen. 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.