Dawit

Ni har väl läst Englunds artikel om Dawit Isaak?

Som ett led i den kampanj för att få den fängslade Isaak  frigiven (som aldrig skulle ha blivit verklighet utan Björn Wiman, kulturchef på Expressen) skriver nu Svenska Akademiens ständige sekreterare Englund i 91 svenska tidningar. 

Smart. Låt den ständige sekreteraren tala själv, utan att först försöka få Akademien upp på ett gemensamt yttrandefrihetståg, sådana försök resulterar ju bara i att hälften av ledamöterna hoppar av hela äta-gratis-på-Freden-varje-torsdag-grejen. Om nu inte Wiman ser till att ställa dem i skamvrån, då brukar de så småningom ta sig samman (som han gjorde med Saviano). 

Kultur är politik. Det kan också vara andra saker, men kultur är väldigt ofta politik. Det har åtminstone två stycken svenska kulturchefer förstått att utnyttja, på olika sätt: Lindeborg och Wiman. Och Göran Greider på Dalademokraten, även om han är chefredaktör. Se bara texten om Stig Larssons döda katt Esset i Expressen, politik när det är som bäst, eller förresten, kanske inte i alla fall. Fin ändå. 

Jag har sagt det förr: jag tänder på män som Wiman. På ett utomordentligt kulturellt och ickesexuellt och ickestalkeraktigt sätt naturligtvis. Lindeborg och Greider omfattas av den tändningen. De är bra för svensk kultur de här politiska kulturnissarna, betydligt bättre pch på många sätt viktigare än Svenska Akademien. 

Vad ska man göra för att få folk att intressera sig för kultur, är en fråga som jag tycker är obegriplig. De flesta tidningar verkar tro att de måste försöka få folk att glida in på kultursidan av misstag via nöjesbladet och rubriker av typen Vem har snyggast rumpa i Svenska Akademien (även om jag måste erkänna att jag gärna skulle vilja veta det) eller Fotbollsfrun ger ut diktsamling om sin senaste förlossning "Det gör ont när snippan brister" (och den skulle jag vara först att köpa ett signerat ex av). 

Och sedan undrar samma tidningar varför den politiska diskussionen om kultur blir så kulturfientlig. Se: http://www.expressen.se/kultur/1.1748813/jag-varnar-sjalvklart-kulturen

Nå i alla fall. 

Opinion och kultur, heter Dalademokratens kultursidor på nätet. Just precis, säger jag. Heja Wiman och Dawit-kampanjen. Fem getingar. Eller nåt. 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.