Jane Birkin

Nej. Jag kan faktiskt inte hålla mig längre. 

 
 
Vi börjar med väskan. Nej, jag är inte upprörd över att det finns väskor som kostar så mycket. Jag tycker inte att läder är mord och vill en person som lagligen förtjänat sina pengar lägga dem på att köpa en lagligen tillverkad väska så lägger jag mig i det lika lite som jag lägger mig i att Göran Greider har tjugo svarta t-tröjor som bara han kan se skillnad på (men ärligt talat: vem behöver så många t-tröjor, jag menar, känns det inte lite YTLIGT?). 
 
Under förutsättning att Hermès har fabriker som sköts på ett korrekt vis har jag alltså inget emot väskan. Den är till och med ganska snygg kan jag tycka. Lagom stor för att vara handväska. Jag skulle valt en annan färg, orange tröttnar man på efter en halv säsong, men så skulle jag aldrig ha råd att köpa den och med det är den delen av diskussionen avklarad. 
 
Så kommer vi till ägarinnan. Kronprinsessan har nämligen en sån väska. Hovet vägrar svara på frågan om vem som betalat den, om det är Kronprinsessan själv (hennes privata förmögenhet) eller om den betalats ur hennes omkostnadskonto (skattemedel) eller om hon rent av fått den i gåva (skattepliktig förmån). 
Upprör detta mig? Missunnar jag verkligen rara Victoria en väska som inte kostar mer än hennes pappas älgstudsare? Eller för den sakens skull säkert är betydligt billigare än de flesta av hennes aftonklänningar?
 
Ni vet kanske att jag är republikan. Eller tja, varför vara så formell? Ni vet att jag tycker att det är häpnadsväckande att en modern demokrati som den svenska ska finansiera och bibehålla ett system som är långt mer omodernt och människofientligt än burka och är mer på låtsas än Musse Pigg.

Varje spenderad krona på kungahuset är en bortslösad krona som borde ha gått till något annat. Varendaste krona. Dessutom tycker jag att det är helt och hållet ointressant att tala om kungafamiljens privata förmögenhet eftersom den också per definition är folkets pengar. Var tror ni de pengarna kommer ifrån? Lotto? Lönearbete? Ha! Lejonen utanför slottet ska omgående målas rosa och Drottningholm bör göras om till härbärge för hemlösa. 

 
Apanaget uppgår till drygt 57 miljoner kronor per år. Kostnaderna för den sk Slottsstaten (konst och inredning på slotten) uppgår till ungefär lika mycket. Det är inte alls mycket pengar, mycket billigare än en president brukar man säga och dessutom är ju kungafamiljen så trevlig och professionella är de nästan allesammans och så bidrar de till så många sålda skvallertidningar och tyska turister i Gamla stan. 
 
Jo.

Uppriktigt sagt är inte 100 000 kronor mycket pengar. Verkligen inte. Inte i de här sammanhangen. Kungahuset spenderar lätt den typen av skattepengar (eller stulna tillgångar) på en utekväll på krogen genom att spruta årgångschampagne på underåriga flickor. Det finns också en klar fördel med Vickans väska (jämfört med champagnen) och det är att den åtminstone finns kvar. Efter revolutionen kan folket sälja den till Martina Bonnier eller Charlotte Perrelli (om de gillar orange) och få tillbaka pengarna. 

 
Men. 
 
Tänk på detta. 
 
Om det är ett godtagbart argument att säga att en odemokratiskt tillsatt kung är billigare än en folkvald president med demokratisk makt, då borde vi på allvar diskutera om man inte borde avskaffa hela riksdagen och regeringen och allt vad det heter. Det är nämligen jätte-jättedyrt. Det vore mycket, mycket billigare att låta söta Madde och jättetrevliga Vickan sköta organisationen av liksom alltsammans. Jag menar, de är ju så generösa och ställer upp på att slita sina egna, privata smycken på tillställningar som Nobelfesten och annat. 
 
Är det rimligt att vi spenderar miljontals kronor på att bibehålla allt från kosmetikan till säkerheten kring en familj som faktiskt inte på det minsta lilla vis är viktig för vår demokrati? Inte. Det. Minsta. Viktig. Är det rimligt? 
 
Och. 
 
Är det inte outhärdligt skamligt att Hovet kan vägra att redovisa vem som betalat väskan? Vi kräver av våra politiker att de ska kunna redovisa sina privata/offentliga utgifter ner till sista tobleronen, men vi har inte rätt att få en detaljredovisning av hovets och kungafamiljens utgifter? Vad kostar klänningarna, frackarna, krogkvällarna, racerbilkrockarna, jakterna, bröllopet, säkerheten, städningen? Vem betalar Maddes smågodis och vem finansierar Silvias brasilianska skönhetsoperationer? Jag vill veta. Hovet har den mest luddiga redovisning med en fullkomligt obegriplig sammanblandning av privata och offentliga utgifter. Det skulle aldrig någonsin accepteras för våra folkvalda och borde absolut inte accepteras för kungahuset. Ni borde också vilja veta hur det egentligen ser ut. Även om ni tycker att de är jätte-jättebra för Sverige. Även om ni tycker att de är billiga i drift. Och att väskan är snygg och att Kronprinsessan klär i orange. Ni borde åtminstone vilja veta vad det faktiskt kostar. 
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.