Haiti

Det har av skäl som ni alla känner till skrivits mycket om Haiti de senaste dagarna. Många har skänkt pengar till de nödställda, akuthjälp behövs och då kan det vara bra med den här typen av insamlingar. Det viktiga i de lägena är att man hittar en organisation som är seriös, som man tycker gör ett bra arbete och ger pengarna dit. Jag skänker nästan alltid till Röda Korset. Oavsett de senaste skriverierna är det en organisation med många år på nacken, de vet vad de gör och jag känner mig trygg i att pengarna går dit de ska. 

Men jag har lite andra tankar också. Ungefär så här:

Den här uppmärksamheten kring Haiti borde utnyttjas till att på allvar ställa krav på regeringen och få dem att omvärdera sitt beslut att dra in biståndet till Haiti. Nu talar jag inte om de krisinsatser som regeringen gör just nu utan det mer långsiktiga bilaterala biståndsarbetet.  

Haiti brottas inte bara med fattigdom. Landet har pågående konflikter med USA och de senaste diktaturerna har understötts av just USA. En bräcklig demokrati, med USA som grannland, ett litet land med svag ställning i det internationella samfundet, en obegriplig misär och nu också drabbat av naturkatastrof – jag anser att det finns många faktorer som talar för bilateralt bistånd från Sverige. Kan vi inte kräva det? 

Faktum är att jag tycker att vi ska passa på att diskutera biståndspolitik överhuvudtaget. Kräva att det förs upp på dagordningen. Jag tycker nämligen att vi har råd med det, bistånd alltså. Jag tycker också att om biståndsinstatserna har visat sig vara ineffektiva då ska man diskutera vad som skulle vara effektivt, inte bara strypa biståndet helt och hållet, avveckla det som om det vore en militäranläggning i Värmland. Att hävda att Sverige inte ska ge något för att vi minsann har givit tillräckligt är så fånigt att jag inte ens orkar lyssna på det. Nej, kräv nytt, kräv engagemang. 

"Folk orkar inte höra, det känns bättre att SMSa 50 kronor till ett par mörkbruna ögon blanka av tårar än att behöva höra att skatten måste höjas, vad vi än ger så går det ändå bara till en ny guldkran i diktatorns badrum, vi stimulerar inte återväxt, miljön får lida, bla-bla-bla…" Kan vi inte låtsas som om vi kan byta skiva? Ladda ner något nytt? 

Och när vi har gjort det går vi ut på gatorna och stampar i marken och kräver att världssamfundet skriver av tredje världens skulder.

Det skulle jag vilja. 

Jag menar, det är ju ändå måndag,  varför inte börja veckan på ett bra sätt? Yes we can? 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.