Elmore Leonards skrivregler, del 1

I höst blir jag riktig författare. Då kommer min andra roman nämligen ut och då kan jag bli medlem i författarfacket. Jag gillar tanken. 

För att tjuvstarta lite tänkte jag nu prata lite om skrivregler. Det är nämligen lika underhållande med skrivregler för en nyfödd författare som det är med sovmetoder för en nybliven förstagångsförälder. Och precis lika meningslöst, om du frågar mig. 

Jag ska köra en enkel variant och kommentera Elmore Leonards tio skrivregler. 

Skrivregel ett lyder så här:

1 Never open a book with weather. If it’s only to create atmosphere, and not a character’s reaction to the weather, you don’t want to go on too long. The reader is apt to leaf ahead looking for people. There are exceptions. If you happen to be Barry Lopez, who has more ways than an Eskimo to describe ice and snow in his book Arctic Dreams, you can do all the weather reporting you want.

Min kommentar:

Det är tydligt att Elmore Leonard helt enkelt aldrig har behövt bekymra sig för den tyska marknaden. Den tyska marknaden kräver nämligen följande för att anta och satsa på en svensk roman:

1. Snö
2. Snö
3. Snöstorm

I det första snöfallet måste det ligga ett lik under en snödriva, i det andra snöfallet måste det ligga ett lik under en snödriva och i snöstormen (upplösningen) kan man med fördel låta huvudpersonen ta seriemördaren av daga. 

PS. De snötäckta liken får gärna vara nakna, åtminstone om det är (och det bör det vara) kvinnolik. 

Lappar_i_snöstorm_av_John_Bauer.jpg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.