Fredag hela veckan lång

Får man verkligen skämta om en konstnär som har blivit mordhotad? 
 
Ja, det är klart att man får. Även utöver den rent tryckfrihetsmässiga aspekten så är det klart att man får det. Konstnären i fråga är en man som tycker att det är humor med icke skämtsamt menad rasism. Det får vi aldrig glömma. Han tycker att det är roligt med grovt rasistiska uttalanden som dessutom spär på en främlingsfientlighet som är på stark frammarch, inte bara här i islamofobins heliga treenighet där jag befinner mig. 
 
Vad fan ska man göra? Skratta eller gråta?

Jag kräver att få skämta om Vilks. Det finns inget annat vettigt att göra. Han är nämligen inte duktig på att rita, han är ännu sämre på att skriva poesi och han verkar särdeles svagt politiskt och intellektuellt utrustad. Men han är en fullfjädrad rasistfåne. 100 procent provokativ superrasist.

Och det är i ärlighetens namn inte så lustigt. 

Hans uttalanden om "folk" som är mindre värda än "vi", som måste "uppfostras", är "omöjliga att integrera", i kombination med hans usla konst, är djupt sårande för väldigt många människor. Djupt sårande, mycket kränkande och livsfarligt fördomsfullt.  

Man hade trott att "vi" skulle kunna vara överens om den saken. Men så är faktiskt inte fallet. Min favoritkulturnisse Wiman verkar ha fått värmeslag och säger:
 
"Om uppgifterna om hoten mot Lars Vilks stämmer kan man sluta relativisera. En religion kan inte bli kränkt, punkt. Sedan spelar det ingen roll om man anser att Vilks gör sig bäst som skulptör, provokatör eller herrfrisör."
 
Suck. 
 
Semantik i all ära, visst, jo, jo, en religion kan inte bli kränkt och en penna kan inte bli förälskad. Absolut. Och även dårfinkar måste få säga vad de vill och skyddas från andra dårfinkar, disclaimer, disclaimer, alla måste få bli skyddade för sin rätt att säga fel saker. Men låt oss vara på det klara med åtminstone en sak: 
 
Det som tokiga Vilks säger om alla de som på det ena eller andra sättet med Vilks hjälp blir sammankopplade med med hans teckningar är djupt sårande. Fan. Till och med jag blir kränkt, i egenskap av humanist. Det är elakt, rasistiskt, förnedrande och, just precis, kränkande. Inte för religionen, men för alla de personer som förolämpningarna riktas emot. 
 
Skulle jag rita en teckning av, låt säga påven, med bar kvinnounderkropp och låta denna tecknade påve, till exempel smeka sig själv, så skulle många italienare tycka detta var fånigt. Inte värre än så. Några kanske skulle skratta förtjust. Men. Om jag kombinerade denna teckning med uttalanden av typen: italienare är "smutsiga", de "är för många", "som barn", de borde "uppfostras" osv, så har jag svårt att tro att inte italienarna skulle bli kränkta. Jag menar, det är ju kränkande. 
 
(vi får i det här sammanhanget tänka bort att jag inte skulle få något mediautrymme för en sådan sak, att jag med all rätta skulle avfärdas som en dårpippi. men fundera en minut på vad det faktiskt innebär att man kan få mediautrymme genom att säga precis samma sak om muslimer, redan där blir det kränkande tycker jag)
 
Jag orkar inte ens citera dårfinken Vilks, han har fått tillräckligt med mediautrymme som det är. Läs Nalin Pekgul i stället, hon påminner om att
 
"/…/ varken medier eller politiker hittills visat något större intresse av att involvera de europeiska muslimerna i kampen för yttrandefriheten. De föredrar att vända sig till religiösa ledare som gör anspråk på att företräda alla muslimer." 
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.