Hur lång är en roman?

 … jag läser på Skrivarmammans blogg att hon nu snart är klar med sitt manus, hon har nämligen skrivit ungefär 300 boksidor och dessutom knutit ihop det som knytas skall. GRATTIS, säger jag! Och sedan kollar jag genast hur många tecken mitt manus är och konstaterar att det är längre. Ganska mycket längre till och med. Och jag blir 1. nöjd 2. orolig 3. förvirrad. 

För det här är viktiga frågor. Mycket viktiga till och med. 

Hur långt är ett snöre? 

Lagom långt, för kort eller alldeles på tok för långt? 

Jo. Det är för långt. Nästan alltid i alla fall, det tycker min mamma och jag, som är något av auktoriteter på området. Alltså, inte området snören men området romaner.

Romaner är nästan alltid för långa. Så är det faktiskt och även de bra kunde nästan alltid varit lite kortare. Men när är romanen så kort att den istället blir en novell?

När Ian McEwan, en av mina favoritförfattare shortlistades av Booker för sin roman On Chesil Beach så fick han en del kritik för att boken inte ansågs lång nog för att vara en roman. Fånigt, säger jag. Dessutom vet ju vem som helst att ju kortare desto finare. Avskalat. Inte ett adverb i vägen för konsten. Det är väl därför man vinner kulturpris för noveller om unga män som har svårt att koncentrera sig och får dåliga recensioner för långdragna berättelser om medelålders kvinnor som shoppar för mycket? Eller? 

Vi kommer ifrån ämnet.

Hur lång är en roman?

Mitt svar är: antagligen lite kortare än den faktiskt är. 

Så GRATTIS Skrivarmamman! Snart måste du börja stryka. 

roman.jpg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.