Svar, del 6

Anneli säger: 
Jag undrar vad du tycker angående att få manus bedömt av lektör innan man skickar till förlag?
 
Jag vet faktiskt inte. En liten del av mig vill säga att det beror på lektören. Nej, förresten, hela jag säger med bestämdhet att det måste bero på lektören. Och om man verkligen är beredd på att bli kritiserad. Det kan vara helt förödande om det blir fel. Tänk om en ärkekorkad lektör säger att mitt manus bör kastas i sopen. Varför skulle jag lita på det? Om nu förlag kan "ha fel", vilket vi ju alla vet att de kan ha, vi kan historierna om Astrid Lindgren och Ajvide Lindqvist och andra refuserade, då måste väl rimligtvis en lektör kunna ha fel? Men de kanske inte arbetar så? De kanske aldrig säger: nej, nej, bliv vid din läst, käraste spetsknypplerska? Pernilla (läsare som just skickat manus till lektör), du kanske kan hjälpa till? Vad förväntar du dig av din lektör, vad har hon sagt att hon tänker ge för typ av kritik? Vad händer om du blir sågad, är det That’s it, för dig? 
 
Jag skulle aldrig våga skicka till lektör. Den enda som fick läsa innan jag skickade till förlaget var min kompis Mari. Men jag tror faktiskt att sådana som Mari inte finns på riktigt. Vi har känt varandra sedan vi var sju år gamla och hon är kanske den enda förutom min mamma och mina barn som är helt ärlig mot mig. Och som jag inte kan göra mig av med bara för att hon inte säger det jag vill. Dessutom litar jag på henne. Hundraprocentigt märkligt nog. 

alfred.gif

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.