Det måste vara chockad jag är

Jag kikar ut ur min redigeringsbubbla och ser att en av de vackraste och viktigaste humanitära aktionerna på senare tid har slutat i blodbad.

Jag är gammal nog att minnas när Rainbow warrior sänktes av en specialgrupp franska säkerhetspoliser för att förhindra att Greenpeace demonstrerade mot en kärnvapenprovsprängning i långt-bort-i-stan. En man drunknade och de där övertända poliserna blev satta i fängelse efter att ha åtalats bland annat för mord. Den franska försvarsministern fick avgå. Det var – minst sagt – ett jävla liv.

Enligt det som rapporterats under dagen har den israeliska armén har dödat nitton fredsaktivister på internationellt vatten, ett sextiotal är svårt skadade.

Jag tror att det jag känner är chock.

Visst är den israeliska militärens aktion en konsekvens av ett ännu grövre folkrättsbrott, nämligen den blockad som i tre år berövat Gazas befolkning rörelsefrihet och försörjning. Men den är också något annat. Det är ingenting annat än en krigsförklaring mot oss allesammans. Israel ligger numera i krig, inte bara mot palestinierna, de ligger i krig mot oss. Dig och mig. Mina barn och dina.  

Jag hoppas att ni förstår det. Att ni inser allvaret i det här. Den här räddningsaktionen var fredlig. Syftet med Ships To Gaza har hela tiden varit att undsätta lidande medmänniskor med förnödenheter, ingenting annat.

Ships To Gaza gjorde mig tårögd redan på planeringsstadiet, att det fortfarande finns människor som vågar göra annat än att klicka på I Like i någon Facebookgrupp för Give Rice To a Starving African. Henning Mankell, jag tror aldrig jag har anat hur modig han är. Jonas Gardells bror Mattias Gardell, konstnärer, svenskar, vanliga människor. Som du och jag, fast modigare. Nu har de angripits med dödligt våld, de har arresterats och förvägras att kommunicera med omvärlden.

Israel gjorde allvar av sina hot om att bemöta maten, skolböckerna, kläderna, medicinen och leksakerna med våld. Israel gjorde verkligen det. Jag måste erkänna att jag aldrig hade trott att de skulle vara så obegripligt korkade, men det var de.

Chock. Det måste vara chockad jag är.

Det är inte första gången Israel bryter mot internationell rätt. Med stor sannolikhet inte sista heller. Men när våldet riktade sig mot palestiniernas civilbefolkning, kvinnor, barn, skolor och sjukhus, var det fortfarande många som orkade blunda.

Lova att ni inte blundar för det här. Lova att ni förstår allvaret. För det blir nästan inte allvarligare än så här.

Nitton stycken fredsaktivister på internationellt vatten.

Vi ligger i krig nu. Israel har förklarat krig mot allt det jag tror på.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.