Om italienska lögner och Doris Day

Säga vad man vill om italienare (och det brukar jag göra) men de är verkligen bra på att ljuga. Mycket bra på att ljuga. Lögner behöver som bekant inte nödvändigtvis vara något alltigenom dåligt. Som när jag i förrgår sa åt yngsta fransyskan, jag menar dottern, att tvätta stjärten.

”Nej!” förklarade hon och knep ihop knäna som en kissnödig Doris Day.

”Om man inte tvättar sig i stjärten varje dag börjar det mögla”, svarade jag. ”Mögla och lukta.”

Fyraåringen lät sig inte imponeras.

”Du ljuger”, konstaterade hon. Och eftersom hon hade alldeles rätt tvättade jag henne ändå. Det var ingen av de bättre mamma-dagarna. Dessutom är det nästan sant. Åtminstone det där med lukten.

Och på vilket sätt var detta ett exempel på att lögn kan vara bra? Undrar ni kanske? Och vad har egentligen underlivshygien med italienare att göra (om man nu inte råkar vara av den rågblonda tågluffande typen)? Inte alls. Inte mycket. Så varför berättar jag allt det här? Jag har glömt, tappat tråden, bytt ämne. Egentligen försökte jag nog bara säga något om italienare. Familjen och jag flyttade från Florens för exakt två dagar sedan och jag ville berätta det. Nu bor vi istället i Bryssel. Varför jag var tvungen att berätta just det här verkar obegripligt även för mig.

Jag ska gästblogga här på Yourlife i två månader. Enligt bloggens namn ska jag vara ”fundersam”.  Snart tänkte jag därför lista ut hur man tar dagens bild på sina kloka tankar. Jag tänkte också utnyttja varje tillfälle att göra reklam för min nya roman, Bara ett barn, som släpps om exakt en månad.

Allt detta, Malins funderingar, kommer att bli alldeles underbart underhållande. Oslagbart, storslaget, intelligent och genomtänkt. Som italienaren hade sagt.

Helt sanningsenligt.

10 reaktioner till “Om italienska lögner och Doris Day”

 1. Underlivshygien har väl i allra högsta grad med italienare att göra. Varje dag sörjer jag mina många olika bidéer i många olika lägenheter i Italien. Tur att den svenska duschslangen når till toaletten …

 2. Hmm… bidéerna. Kräver nog sitt eget inlägg. Vad gjorde mina barn med bidéen… Men jag är uppväxt i Djursholm, vi hade bidé i vartendaste badrum. Eller, tja, i badrummet. Så jag har inte sett det som en italiensk grej. Duschslangen… kräver också ett eget inlägg. Välkommen, anonym! Det här kan vara början på en lång, hrm, vänskap.

  Tack Essie!

 3. Otroligt snygg byline, du är så vacker!

  Bra, enkelt och sant argument för daglig stjärttvätt: ”Annars kan du få blåskatarr, då svider det och gör jätteont när du kissar”

  Det är kardiologkonferens i Stockholm den vecka då du har release, meddela gärna ev. vänner som tänker bo på hotell då det kan vara extremt svårt att få ett vettigt hotellrum i Stockholm med omnejd under den veckan

 4. Tack Åsa2. När min svärfar såg mina pr-foton sa han.

  ”Jisses. Det är inte klokt vad man kan göra med tekniken nuförtiden.”

  Fast han sa det på franska förstås.

  Och jag tror inte att mina vänner kommer att vallfärda till Stockholm för min release. Förutom de som är kardiologer förstås. Och de som ska gå på Rockbjörnen. Och de kan alltid få sova på mammas soffa.

 5. Åsa2, jag förväntar mig att du dyker upp hos mig snart, annars blir jag EXTREMT stött.

  Kardiologer sa du. Hm. Känner du någon snygg kardiolog? Har inte de konferens i Stockholm jämt? När hinner de kardiologa? Eller vad det nu heter – Malin det vet väl du?

  Heh heh.

 6. Malin: Njut av att du är ruskigt fin på bilden och strunta i svärfar.
  Simona: Jag döööör av trötthet, jag har nämligen jobbat idag och ska jobba i morgon så jag måste i säng nu. Men, kan jag kommentera på din hemsida så, yes, here i come.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.