Gudarna ska veta

Gudarna ska veta att jag – mitt salongskommunistiska hjärta till trots – inte gärna ställer mig upp och försvarar Lars Ohly. Men nu har han debatterat delad föräldraförsäkring genom att påpeka att kvinnor som fortfarande ammar efter sju månader faktiskt kan pumpa ur och lämna över matandet till pappan, och jag riktigt KÄNNER hur alla kommer att HATA honom nu. Han kommer att få så mycket skit för det här. Oj, oj, oj. Han har nypt Modern i den heliga bröstvårtan. Och Modern blir sällan glad för sådant.

Men jag skulle ändå vilja påpeka att just i den här frågan har Ohly alldeles rätt.

Envisas man som mamma med att helamma en sjumånaders bebis, då får man antingen finansiera det med någon annans pengar än statens, eller så får man plocka fram bröstpumpen. Det gjorde jag. Och inte för att det automatiskt gör det rätt och inte för att jag kan påstå att det var speciellt roligt, vare sig att lämna min förstfödda eller att sitta med bröstvårtan i en silikonklädd plasttratt på personaltoan under lunchrasten, men det är faktiskt inte det reformen handlar om. Reformen handlar om att fördela bidrag och ansvar lika mellan könen. Kalla det Rättvisa, Demokrati, Jämställdhet, vad du vill. Det är ord som knappt används längre. Särskilt inte i valtider. Men försök inte att få frågan om delad föräldraförsäkring att handla om bröstmjölk. För då blir det faktiskt pappaförakt i sin renaste form. En helt annan sak är att det inte är lätt att lämna ifrån sig sitt barn, ibland inte ens till barnets pappa, men skyll inte det på bröstmjölken.

Sådetså.

PS. I morgon funderar jag på att prata lite om Maria Sveland. Om det där hon sa om att hon lever upp under veckan då barnen bor hos hennes exman, eller hur det nu var. Jag hejar på henne också. Fan, vad jag hejar på henne. Utifall ni undrar.

Mj_lkning_web

7 reaktioner till “Gudarna ska veta”

 1. Så här är det. Jag skulle aldrig våga ta en debatt med dig, för du kan så mycket mer än jag och smular väl sönder mig längs med fotknölarna.

  Men här, serru, håller jag inte alls med. Kanske för att jag bara inte står ut med mysfarbror Lars, för att jag avskyr kommunism och dess förment bättre människosyn men mest för att jag stod och grät och FÖRSÖKTE få min unge att ta flaska och napp och gudvetvad och verkligen verkligen hade önskat att någon kunde sluta med sina förnumstiga råd om hur det borde vara, och ja, jag fattar att så kan det vara för en enskild individ, men det kan vi inte göra lagar efter. Men ändå. Precis som att alla inte kan amma sina ungar kan inte alla flaskmata. Och då får man stå för att man inte har rätt att amma längre än 6 månader med föräldraförsäkring, inte humma om flaskmatning.

  Om Maria Sveland och hennes cykelbilder tycker jag inte. Vafan ska ungar behöva se sin morsa (eller farsa för den delen) i tidningen och höra hur SKÖNT det är när mamma är utan dem. Närru sister, här håller jag inte alls med. Bu för sånt.

  Så, nu är mitt blodtryck uppe i alla fall.

 2. Simona. Vissa kan amma, vissa kan inte amma. Vissa har ingen pappa. Försäkringsförmåner ska ändå delar lika mellan könen. Jag är helt överens: humma inte om flaskmatning, säg som det är. Och Sveland… jag återkommer om henne. Jag tänkte läsa hennes bok först bara.

 3. Håller faktiskt med om att försäkringsförmåner ska delas lika, kände att det föll bort där.
  Ser fram emot Sveland-inlägg. Om man var konspiratoriskt lagd skulle man ju tro att anledningen till ”utspelet” var att få uppmärksamhet inför boksläppet. Om man var lagd så, vill säga.

 4. Bra där. Personligen undrar jag om jag inte borde ha skilt mig efter året i Florens. DÅ kanske jag hade fått uppmärksamhet inför boksläppet. ”Året i Paradisets huvudstad slutade i skilsmässa.” Slår det ”hon har bokstäverna i blodet? (och sitter gärna i pappas knä)”

 5. Jag håller med. Något drastiskt måste göras för att få till en ändring. Jag gillar inte alls tanken på att kvinnor ska ”avbryta” sin amning (finns sätt att lösa det på) eller att den enskilda individen inte ska få bestämma hur man ska lägga upp sin föräldraledighet. Klart det blir obekvämt för de allra flesta, hade blivit det för vår familj med. Jag har själv två små barn så jag känner att frågan ”angår” mig. Men om inte reformen införs så kommer inget hända, det bara är så. Och jag vill ha ett jämställt samhälle så jag är beredd att ta smällen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.