Ideologi tycker jag är bra. Men varför?

Det var ideologi-debatt mellan Mona och Fredrik i går. På fyran. Jag såg den. Eftersom jag just nu tänker alldeles för mycket på om ideologin fortfarande lever. Fick jag något svar? Nja. Att Fredrik verkar tro att det är en ideologisk uppfattning att ”folk ska arbeta” och att Mona klarade sig med godkänt enbart för att jag har fått för mig att jag redan känner till vad den socialdemokratiska ideologin går ut på. Något i den stilen.

Det är inte ideologi att berätta VAD man tycker. Däremot kan ideologin svara på frågan VARFÖR man tycker som man gör. Är man på det klara med vad en politiker har för ideologisk uppfattning så kan man dra vissa slutsatser om hur de tänker fatta beslut i frågor som de inte har berättat VAD de tycker om. En sorts kod. Det går mode i ideologi, precis som i kjollängd och jag hade otroligt gärna velat veta i vad mån Mona (men i synnerhet kanske Fredrik) har ÄNDRAT ideologisk uppfattning. För det är klart att de har. Fredrik har vunnit val på att hävda att han har gjort det. Han kommer antagligen vinna ett val till på exakt samma premiss. Därför är det naturligtvis avgörande att få svar på exakt HUR han ändrat sig. Om Fredrik hade sagt: jag har INTE ändrat mig, för mig är det alltid ytterst marknadskrafterna som ska styra, det är DÄRFÖR jag envisas med att göra så dåliga affärer och sälja ut lönsamma företag till underpris, eller Mona hade sagt: tidigare tyckte vi att solidaritet och rättvisa för ALLA var viktigt, nu tycker vi bara att solidaritet är viktigt för SVENSKAR, därför ser vår integrationspolitik ut som den gör. Då hade jag förstått mer.

Nåja.

Det var en förvirrad debatt, men vilken debatt är inte det? Men en ideologisk debatt var det inte. Och jag vill fortfarande ha en.

Så jag gör som man i detta nya tidevarv alltid gör. Jag går in på deras hemsidor. Möjligen har jag kommit något på spåret då jag inser att inget parti har någon ideologirubrik att klicka på. Men på moderaternas hemsida finns i alla fall ett ”idéprogram” i pdf och hemma hos sossarna hittar jag ”riktlinjer”. Så jag läser dem och sänder en tanke till Tegnér och hans snodda citat om det dunkelt sagda. Jag tror att jag förstår vad de menar, men så har jag också läst om deras idéer och riktlinjer på universitetet. Lägger jag in betydelser som inte finns där? Är detta ett bevis på att ideologin är död? Behövs den? Är det farligt med ideologi? Och varför? Vill de inte att vi ska veta? Varför?

Jisses, hörrni. Klockan är inte ens halv nio.

Varför skrev jag inte ett inlägg om kjollängd istället?

2 reaktioner till “Ideologi tycker jag är bra. Men varför?”

  1. Undrar jag med , vad de står för. Som Reinfeldt som pratar att ingen reform är perfekt och välfärdens kärna osv. Jag vet inte jag, men jag fastnar för att människor utförsäljas och när de sedan åter bedöms för sjuka att arbeta får de lägre ersättning. O sossarna å andra sidan som under sina år vid makten inte gjorde ngt åt den obefintliga rehabiliteringen för sjuka. Såg du Debatt i veckan? Det var härligt att höra en person vara indignerad och fråga rakt ut var är politikernas och beslutsfattarnas empati? Hälsoministern gjorde inte bra ifrån sig. Malin, finns det något bra system egentligen, den perfekta staten? Jag undrar jag… Skriver på iphonen vilket jag har svårt, ursäkta om logiska hopp o syftningsfel… Kul läsa dina funderingar iaf!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.