Aldrig är man för upptagen för att bli sågad

Upptagen, javisst. Men jag har ändå hunnit med att få den värsta sågning jag någonsin fått, med undantag endast för när Dubbla slag blev utnämnd till Årets besvikelse av en av Sveriges största bokbloggar.

Det är Rosemari Södergren på s-bloggen / kulturbloggen som låter meddela att ”romanen inte är litterär”. Hon fortsätter:

”Miljöbeskrivningarna känns påklistrade, som om de var med för att man måste ha miljöer med. De tillför inget för berättelsen. Bra miljöbeskrivningar säger lika mycket som dialoger. Rätt använda fördjupar miljöbeskrivningar läsupplevelsen. En del miljöbeskrivningar förmedlar till och med annat är situationen som beskrivs.

Dessutom lyckas författarinnan inte att få mig att ens tycka om advokaten som ändå ska vara huvudpersonen. Att en romans eller deckares hjältefigur kan vara trygg eller misslyckas med sina privata relationer kan vara intressant, kan tillföra och fördjupa karaktären. Men att inte känna någon sympati alls för personer gör boken svår att läsa. När hon fattar så trögt jämnt blir det bara för mycket. När Alex ungefär halvvägs in i romanen ger nyckeln till lösningen och varken Sophia eller någon annan fattar det som läsaren fattar, då är det svårt att engagera sig och tvinga sig att läsa ut romanen.

Ingen av karaktärerna får mig att känna engagemang för berättelsen. Vi når aldrig in i Alex.

Den enda person i boken jag kan känna någon slags sympati för eller förståelse för är hans lärare.

Vissa av karaktärerna är så typbeskrivna att det är helt omöjligt att se dem som karaktärer. De är bara typer”

Tja.

Vad ska man säga?

Rosemarie! Jag hoppas att du hittar något att läsa som passar din smak. Ingenting går att säga säkert, men jag tror inte att du kommer att bli citerad på min pocketupplaga. Men tack för din tid, antar jag, för att du ”tvingade” dig själv att läsa ut min roman. Vänligen? Malin

(PS. Jag vill inte på något vis lägga mig i dina åsikter. Men. Alla fattade vad Alex ville säga i mitten av romanen. Även min huvudperson. Nej, förresten: framför allt min huvudperson! Det var liksom själva nyckeln till resten av berättelsen, att alla fattade men ändå inget kunde göra. Det var tråkigt att det inte framgick för dig. Jag hoppas att du är ensam om den saken. Att inte fatta. Lev väl.)

(PPS. ”Jämt”, i betydelsen ”ständigt, oavbrutet, alltid”, ska inte skrivas ”jämnt”. ”Jämnt”, som du skriver, betyder utslätat, ja, i en lättare värld där jag inte bryr mig om sånt här skulle jag ha sagt att det betyder ointressant.)

17 reaktioner till “Aldrig är man för upptagen för att bli sågad”

 1. Nu blir jag faktiskt ännu mer sugen att läsa din bok! Dels för att se vad hon menar, men även för att du berättar i bloggen om sågningen. Det är stort att du delar med dig! Jag har precis kommit ut med en bok och blir knäckt för minsta lilla vink om att den inte duger. Det är lätt att fokusera på en enda negativ rad i stället för att tänka på de nio positiva. Suck!

 2. Tack Simona. Tack Sofie. Det är inte stort, mer det där med trollen och solskenet. Jag fixade inte det när ettan kom. Nu känns det som en bra idé. Åtminstone tills dess papperstidningssågningen kommer… Knäckt blir man i vilket fall. Hjärtat upphängt på en spik och köttätande tyckare. Lycka till med romanen. Jag ska läsa den.

  Simona. Känner du alla på min blogg?

 3. Åh, nu blev jag ännu mer triggad att läsa, måste bara införskaffa boken först! Älskade Dubbla slag, har själv en bakgrund som jurist på en stor firma i London och kände, tyvärr, igen mycket.

 4. Och här jobbar man en hel dag och smygsurfar nästan ingenting på jobbet och missar allting.
  MAJ GAD! Vilken avundsjuk liten kvinna. Jag håller med Åsa H.
  Men, smaken är som baken och om hon älksar miljöbeskrivningar som är på ett visst sätt så behöver inte det betyda att alal måste älska dem på det sättet. Jag hatar t.ex. miljöbeskrivningar. Då läser jag jättefort.
  PUSS!!!!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.