Om sex och snusk och andra statshemligheter

Det var en gång en fransk president. Han var gift och hade barn. Dessutom var han katolik, precis som de flesta av sina väljare.

1996 avslöjade en skandaltidning att den franske presidenten hade ett barn på byn. Eller, rättare sagt, en liten extrafamilj, inneboende i ett av staten finansierat slott. För att se till att extrafamiljen förblev en hemlighet använde sig den franske presidenten av den franska terroristlagstiftningen. Den tillät honom att avlyssna diverse objekt som riskerade att avslöja dubbellivet.

Fransmännen blev som galna när det första fotografiet på den unga Mazarine publicerades. Inte för att presidenten hade gjort fel utan för att det var ett övergrepp att tala om hans privatliv. Och jag älskade dem för det. Trots att det var alldeles självklart att avslöja presidentens metoder för att leva som han gjorde. Det var självklart eftersom det innefattade statsmedel (pengar ur statsbudgeten) och missbruk av tvångsmedel som presidenten hade tillgång till enbart i sin egenskap av president.

I boken som Alla i Sverige Talar Om just nu finns det två saker som intresserar mig. Först och främst: påståendet att SÄPO ska ha gjort husrannsakan hemma hos ej namngivna kvinnor för att beslagta fotografier som skulle kunna vara komprometterande för kungen. Jag vill veta mer om detta. Inte för att jag vill se fotografierna, men för att det finns regler för hur och när och varför man får göra husrannsakan. Dessutom: jag vill också veta mer om eskortverksamheten. Påståendena om att ”kvinnor ringdes in för att roa gästerna”. Inte i syfte att veta mer om vem som masserade kungen och var, utan för att veta hur den här verksamheten finansierades och vad den egentligen innefattade.

Jag håller med Jan Guillou om att den svenska media-nymoralismen är ytterst olycklig. Inte bara för att den är omöjlig att försvara sig emot, men också för att den inte hör hemma i ett rättssamhälle. Däremot vill jag – ännu en gång – påminna om att det svenska folket borde få större insyn i kungafamiljens apanage och hur det används.

Kungliga hov- och slottsstaten har ett ramanslag på cirka 110 miljoner. 50 miljoner är så kallat apanage, resterande 60 miljoner går till slottsstaten (fastighetsskötsel osv). Kungen har valt att inte redovisa hur apanaget används trots att apanaget är skattemedel. Riksdagen har framställt krav på ökad insyn, det vill säga samma öppenhet som finns i statsförvaltningen i övrigt. Trots detta har kungen valt att inte göra någon frivillig redovisning.

Boken som just kommit ut verkar beskriva en levnadsstil som i bästa fall är att se som överklassfånerier, i värsta fall olaglig koppleriverksamhet. Det är självklart att det är intressant att veta hur den här levnadsstilen finansieras. För apanaget är våra pengar (eller i alla fall era) och för att vi ska kunna fatta ett klokt beslut om monarkins vara eller icke vara så krävs det att vi vet hur pengarna används.

6 reaktioner till “Om sex och snusk och andra statshemligheter”

 1. Eftersom jag har feber sedan några dagar (minns inte hur många, 2? 5? 112?) så hänger jag inte med i meningar med många ord. Men jag håller med. För vad det nu är värt. Borde inte en vuxen människa med 40,3 i feber dö? Läggas in? Gå ned 15kg? Varför finns ingen rättvisa?

 2. Halllllllååååååå Simona!!!! Så skönt att du lever!!!!
  För att Malin lever och går på precis som vanligt med middagar för femtiotalet personer, tre barn, heltidsjobb och en roman och en kokbok på gång trots Allvarlig Sjukdom i form av mononucleos, det känns bara, tja, som Malin ungefär. Inte för att jag vet hur hon känns IRL, men, vem bryr sig.
  Malin. Som vanligt verkar det som om det ligger något i det du skriver.
  Jag trodde faktiskt att jag struntade i kungen. Eventuellt skulle jag bli väldigt uppspelt om jag läste någonstans att prinsessan Victoria väntar barn, men jag blir otroligt lycklig av gravidmagar vem som än bär på dessa. Nej, jag tror nog mer på svenska idrottsstjärnor, designers, författare, filmmakare, skådespelare, uppfinnare, företagare och musiker som verkligen jobbar för sin sak samtidigt som de sätter Sverige på kartan. Om nu Sverige behöver finnas på kartan. Intressant tanke. Ursäkta, nu bryter vi här, för mycket älgorödvin ser jag. Jag återkommer till veckan, Malin, i mer sobert tillstånd. Kanske skriver jag inte så mycket då, men jag läser. Alltid. Så du vet.

 3. Ja, jo du har ju rätt.

  Men är det inte förbannat dumt att vi har en statschef som är så tråkig och ointressant att man knappt lyfter ögonbrynet över att få höra om dylika saker. Jag kanske inte hänger med, men finns det dom som vill läsa detta om kungen för att dom är genuint intresserade? Finns dom? Verkligen?

  ps. Om mina skattepengar gick till Camilla Henemark på 90-talet är det ok. Jag gillade Army of Lovers ds.

  1. Jag tycker som bekant att det är monarkin som är problemet, inte kungen. Tråkig? Rolig? Snygg eller dum? Det är helt ointressant (precis som det verkligen inte är min sak vem han ligger med, om han inte betalar för det). Men är det inte märkligt att inte ens kvällstidningarna försöker göra detta till något annat än en sexskandal. Sex är ingen skandal. Är båda med på det är det väl självaste definitionen av en kul grej?

   Alltså. Gör kungen något olagligt då vill jag veta det. I synnerhet som han inte kan bli dömd för brott. Gör kungen något olagligt som kostar pengar, då vill jag veta det ännu mer. I övrigt har även han rätt till ett privatliv. Men jag mitt dumma nöt trodde att kvällstidningarna valde att ge den här boken gratisreklam för att den faktiskt sa något viktigt.

 4. Det jag menade var att vill man ge ut en skvallerbok som ska ge dån och eko i den här världen hade det varit bättre om den handlat om Silvia istället.

  Det här med pengarna då, var det inte Noppe och Challe & co som betalade? Kungen ska väl inte behöva betala. Han blev väl bjuden han med.

  Och ja, det är klart det handlar om att Kungen hade (hade hade hade, man måste väl få utvecklas och förändras, min själ) en dålig bild av hur man behandlar kvinnor. Och det ä ruttet. Skulle skämmas ögonen ur mig om jag fick veta nåt dylikt om min pappa tex.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.