Försvararens samvete

Försvararens samvete. Förutom att det är arbetsnamnet på nästa roman är det också titeln på min examensuppsats i rättshistoria och rättssociologi. Jag grävde fram den, tänkte att jag skulle läsa något klokt och välformulerat för omväxlings skull. Uppsatsens nyckelord och begrepp är sådant som ”funktionsspecifikt ansvar” och ”utomprocessuella uppgifter”, ”plikt”, ”konflikt”, ”orätt” och ”moral”. Ett inledande kapitel beskriver skillnaden mellan deskriptiva och normativa frågor. Något säger mig att min förläggare hade förkastat alltsammans.

8 reaktioner till “Försvararens samvete”

  1. Som sexåring hade jag dött av lycka om jag hade kommit över ett ex av din examensuppsats. Ah! Ju längre och krångligare ord desto roligare. Sen vet jag inte riktigt vad som hände, jag upptäckte antagligen redan på lekis att jag inte fick respons ens av fröknarna om jag uttryckte mig alltför högtravande. Numer läser jag helst inget som är mer komplicerat än en damtidning och mitt ordförråd håller väl mest för konversation på busshållplatsnivå.
    Lite trist. Men. Jag kände hur det liksom darrade invärtes när jag läste ordet ”utomprocessuella”. Kanske finns det ett uppdämt behov av nya, långa, krångliga, roliga ord att associera kring?

  2. Hej!
    Skriver på en avhandling om patientsäkerhet och i det ämnet finns även en hel del skuld, skam, moral och ”inomgruppsliga” konflikter insprängt. Jag hajade till när jag läste ditt blogginlägg, var kan jag få tag på din uppsats? Vilken nivå? Vilken högskola/universitet? Vilket efternamn hade du då? God jul önskar Anna

    1. Hej Anna! Den skrevs på juristlinjen i Uppsala (UU) 1994 och handlar just uteslutande om typiska konflikter mellan vad vi här slarvigt kan kalla den egna moraluppfattningen med advokatetiken (i straffrättsliga sammanhang). Vill du så skannar jag in den och skickar den till dig. Men jag har svårt att se att du kommer ha så mycket nytta av den. Lycka till i vilket fall! Det låter mycket spännande. Varmaste hälsningar! Malin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.