Om den författare som är jag, del 1

Jag ägnade gårdagskvällen åt att äta jordnötssmörsmackor, dricka te och besvara en mängd frågor från en student som arbetar på sin första roman.

Eftersom jag vet att ni gillar mig, jag menar sånt som handlar om skrivarprocessen, så tänkte jag att ni skulle få ta del av mina svar. Här kommer de två första:

1. Hur gammal var du då du skrev din första bok?

Jag skrev berättelser redan när jag var mycket liten. Om märkliga figurer som gjorde ganska vanliga saker. Eller om flickor som fick en egen häst i födelsedagspresent.

I tonåren blev jag något av en expert på att skriva kapitel-ett till vad jag trodde skulle bli Den Stora Romanen. Jag skrev säkert ett kapitel-ett i veckan under en period. Men manusen blev sällan längre än så.

Jag skrev några barnböcker på rim när jag var strax över 30, men de har aldrig blivit utgivna. Min debutroman Dubbla slag skrev jag när jag var 37 år.

2. Vad för slags böcker anser du nu är ”trendiga” att skriva/ läsa om nu? Som exempelvis vampyrhysterin som funnits ett tag?

Du ska nog inte fråga mig om det. Jag vet mycket lite om sånt. Mina barn läser en del böcker med häxor och flygande drakar på omslagen. Så det är kanske en trend? 

Jag tycker annars att det går ovanligt lite trender i böcker. En bra bok, en underhållande bok, en bok som känns som något "nytt" eller för den delen som något "klassiskt" är väl alltid "inne"?

Jag tror också att man ska akta sig för att "hoppa på" en trend, som t ex att skriva en roman om änglar bara för att man har läst någonstans att det är den "nya vampyrromanen".

Man ska skriva om det man brinner för. Inte om det man tror är vad andra brinner för.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.