Citatet

En av mina favoritskribenter, Johan Hakelius (som på ett mycket imponerande vis pendlar mellan märkliga texter om feminism och ytterst underhållande texter om nästan precis allt annat) avslutar ofta med ett citat. I den senaste krönikan citerar han Albert Einstein som får säga att det som är svårast att förstå i hela världen är inkomstskatten. 

Nu har jag tänkt på det alldeles för länge. Och, visst. Att nästan alla tjänar för lite och att jag tjänar för mycket, det kanske är svårt att förstå. För alla andra än jag.

Och lägger man till att en kvinna som utför samma arbete som en man tjänar mindre, jo, det blir svårt att omvandla till en begriplig matematisk formel.

För att tala relativitetsteori: Objekt i rörelse (män i businessklass) tycks vara tyngre och förkortade i rörelseriktningen (mot ett jämlikt samhälle, eller åtminstone Västerås) i relation till observatören (statistiska centralbyrån, eller alla som kör sitt välkammade huvud i glastaket), och klockor (kvinnor) tycks på motsvarande sätt gå långsammare. Den här iakttagelsen missförstås ofta som att en kropp i hög hastighet (mannen) får större massa (kompetens), vilket inte är fallet. Teorin tar nämligen inte hänsyn till gravitationseffekter (könsstrukturer). 

Glasklart? Nåja. 

Nu går jag till jobbet. Varför? Det är relativt lätt att begripa. 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.