Surhetens prinsessa

En alldeles utmärkt diskussion har fötts i kommentarsfältet. Vi avhandlar bitterf*ttor (ja, jag har ett stort problem med det där ordet). Om Xantippa, Sokrates legendariskt sura fru, var historiens första (kända) bitter* eller inte? Eller om hon går att hitta redan i den bibliska historien? 

Bloggens egen teolog är överens med mig om att Eva inte platsar. Simona påminde istället om Adams första fru, Lilith, ett bra förslag tycker jag. 

Men Sofia och jag röstar på Sara.  

Sara. Gift med sin halvbror. Utsatt för upprepade våldtäktsförsök av Faraon (den ultimata patriarken) men räddad av Gud (sorry, naturligtvis den ULTIMATA patriarken). Levde sitt liv i skuggan av sin fåniga karl. Pådyvlad tron att hon inte blev en riktig kvinna förrän hon födde en son (och fick gå till historien som vår allra första ofrivilligt barnlösa kvinna, himla kul som epitet, klart man blir bitter). Och så får hon sin son, ingen tror på att det faktiskt är hennes barn, hennes styvson blir svartsjuk och sedan som sur grädde på det ruttna moset sticker Abraham iväg för att ta livet av ungen. 

Åh! 

Den här dagen börjar bra. 

Giovanni_Battista_Tiepolo_065.jpg 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.