Bloggens teolog talar

Vi har fått en egen teolog på bloggen (ja, egentligen har vi faktiskt två, jag kallar den andra Etikern). Det tycker jag är bra. Varje borgerlig familj ska ha familjeläkare, familjepräst och husa. Eftersom vi är moderna här på min blogg kör vi på en katolsk teolog istället. Dr C säger så här om Bibeln:

"Att – som lekman, dvs. icke prästvigd – försöka ta sig igenom hela Bibeln från pärm till pärm är ett mycket modernt påfund. Kanske 200 år på sin höjd. /…/
Som den potentiella matrona och potentiella katolska kyrktant jag är skulle jag vilja drista mig till en annan liknelse. Bibeln som Vår kokbok. 

Den kom ut första gången 1951 genom KF:s provkök. Här finns allt man behöver för det goda livet. Syftet är nog inte att man ska läsa den från pärm till pärm – eller för den skulle laga samtliga rätter på en och samma gång. Det säger sig självt att det skulle bli för mycket. Nej, jag tror man ska tänka sig Vår kokbok som en för hemmafrun/hustrun/värdinnan oumbärlig kompanjon i köket. /…/

Så kunde man tänka om Bibeln. Man ska nog inte ta in allt på en gång, läsa den från pärm till pärm, eller ens titta på alla bilderna på en och samma gång. Den kan ses som en oumbärlig kompanjon till och i livet. Här finns något för alla och för alla tillfällen. Även för dem som är allergiska finns det alternativ – vänd blad, byt vers, kapitel, bok. Eller till och med Testamente. Den är kanske inte fylld med recept för den enskilde, utan för att användas tillsammans med andra. Men det har ett tydligt syfte – att man ska kunna bli mätt när man är hungrig. Med nyttig, välbalanserad, vackert serverad kost (även om ingredienserna inte är de främsta). Ja, är inte måttabellen på pärmens insida litet som släkttavlorna i Matteus och Lukasevangelierna? 

Så tänkte jag."

Jaså du, Dr C. Så tänkte du. Då tänker jag att jag passar på att ringa Vatikanen i helgen för att höra efter vad de lustiga hattarna tycker om saken. Eftersom jag ska till Venedig några dagar med min man så blir det nästan lokalsamtal. 

Men först ska jag sortera tvätt. Står det något i Bibeln om det? 

PS. Dr C får komma hem till mig och äta någon gång. Det behöver alla göra som har fått för sig att KF:s kokbok är allt man behöver för det goda i livet. 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.