Torsk – fisken som förändrade världen!

Jag hör på nyheterna att torskbeståndet utanför Bohuslän är större än på många år. Och kommer att tänka på en liten historia från mitt liv som besserwisser och wannabe-something-more-important-than-I-am. 

I hela mitt liv har jag velat vara den typen av intellektuell som kan rekommendera fantastiska böcker som ingen har hört talas om. Obskyra fynd, pärlor i oputsat gull. Efter en helg i London kom jag hem med ett fynd från en lite mindre bokhandel. Det var en fantastisk bok, charmig, viktig och underhållande. Så när jag kom till Sverige gick jag in på NK:s bokhandel för att beställa ett ex av denna raritet till min kära mors nye man (som är en sådan där man som skulle vinna På spåret och som sålunda uppskattar böcker som handlar om centrala saker som förkrigsmedaljer, jord- och sandarter, olika typer av segelduk och, tja, torsk. 

Stolt tog jag sikte på informationsdisken i mitten av butiken. Bara för att krocka med en pelare av närmast gammelgrekisk höjd. Där låg min raritet. I hundratals exemplar. Översatt till svenska, naturligtvis.

cod-by-mark-kurlansky.gif

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.