Le och var glad!

För några år sedan arbetade jag på en advokatbyrå. En ansedd byrå, möjligen Sveriges största. Det viktigaste för en advokatbyrå, oavsett storlek, är de jurister som arbetar där. Humankapitalet är på många vis det enda kapitalet den typen av företag har, eftersom tjänsterna man säljer är kunskap och goda råd.

På advokatbyrån genomfördes en mycket påkostad rekryteringskampanj för att locka till sig nya medarbetare. Kampanjen publicerades i många (alla större) svenska dagstidningar. Och de kvinnliga medarbetare som redan arbetade på byrån blev en smula förvånade när de upptäckte att kampanjen bestod i ett sorts bildkollage på en fotomodell iklädd supertajt dräkt som i olika ställningar demonstrerade hur man kan hålla i ett block och en penna på sexigast vis. 

Kampanjen drogs tillbaka.   

Ett så kallat gruppmejl skickades ut till samtliga medarbetare som informerades om att kampanjen inte alls skulle ses om ett förminskande av de kvinnliga juristernas roll på byrån. Ledningen tyckte INTE att det viktigaste var hur en kvinnlig advokat höll i ett block och en penna på sexigast vis. Utan något annat.

Jag läser dagensjuridik.se. Nästan dagligen. Det är en mycket bra nyhetsrapportering om vad som händer i det svenska rättssamhället. I dag läser jag till exempel något mycket intressant. 

Jag får ta paus här. Och förklara en sak. 

Jag tycker inte att jurister måste klä sig sjavigt. Jag tycker till och med att det finns en poäng i att jurister klär sig på ett sätt som inte tar uppmärksamheten från det som juridik egentligen handlar om: att hjälpa människor och företag som behöver hjälp med en viss typ frågor. 

Däremot tycker jag faktiskt att det är beklämmande att den förbannade ytligheten tar över. Att allt som faktiskt handlar om något annat än yta också måste visa upp ett glansigt fodral för att inte riskera att verka trist. Seriöst är inte trist. Seriöst ska ibland få vara bara seriöst. 

Sveriges bäst klädda jurist ska röstas fram. 

Jag tycker inte att det är det minsta kul. Jag orkar inte ens säga något putslustigt om att vare sig Lapidus eller jag är nominerade. Jag tycker bara att det är beklämmande. 

 

En kommentar till “Le och var glad!”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.