Författare emellan

Jag sitter framför tv-n och smuttar på en kopp örtte. Femte dagen utan kaffe och det enda märkbara resultatet är att jag numera somnar framför Bolibompa varje kväll utan undantag. Och sålunda är klarvaken fram till klockan två och sålunda har en lika olycklig nattsömn som vanligt. 

Med mig som sällskap har jag veckans måste-läsning Hemligheter och minnen, Lena Hellblom Sjögrens bok om att utreda tillförlitlighet i sexualbrottmål. Och jo, ni gissade rätt. Det är inte en ha-ha-ha-gud-vad-jättekul-bok direkt.  Och ja, ni gissade rätt. Jag läser den för att jag tror att det kan hjälpa mig i jobbet med nästa lilla bok som JAG tänkte skriva. 

Förra gången det begav sig handlade min nattlektyr om barnmisshandel. Denna gång roar jag mig alltså med sexualbrott av olika slag. Och dödligt våld, naturligtvis. Gärna i kombination. Fallstudier, utredningar, domar, förundersökningar, propositioner, intervjuer, forskarrapporter. Listan kan göras lång. 
 
Så jag kom att tänka på min kära kollega Simona Ahrnstedt. Hon skriver romantiska romaner som utspelar sig i historisk tid. När hon gör research tar hon in på slottshotell, äter bakelser och studerar olika typer av sidenklänningar. Sedan ägnar hon den lediga tid hon kan skrapa ihop med att skriva om vackra människor som har sex med varandra. Och, ja. Ni har rätt. Även jag tänker nu: hur tänkte jag egentligen här?

Det känns därför nästan som Ödet när jag läser på hennes blogg att hon har kört fast. Den medeltida romantiken smakar visst surt så här på upploppet. "Min nästa bok", skriver hon. "Den ska vara svår och ogenomtränglig och dyster med obegripliga dialoger, olösta trauman och isande tystnader. Den ska krylla av frågor som aldrig får svar och misär och löss och fattigdom och emotionellt elände.

Och öppna slut. Precis hela tiden. Så att man får undra vad som egentligen hände. I all evighet."

Men, Simona! Tänker jag.

Du talar ju om min bok! Nära nog ordagrant. Precis den boken tänkte jag skriva. Vi kanske ska byta? Om du inte har något emot ett par moraliska dilemman, orättvisa, rättsröta och blodiga tragedier? Du får dem på köpet.

Deal?  

överenskommelser.jpg

En kommentar till “Författare emellan”

 1. (Kommentarer överförda från tidigare blogg)

  Dr C:
  ha ha. nej, Malin. min bok är inte ens ett ljusår ifrån den framgång o kvalitet som spås din nästa bok. men det kommer att bli min. nyckel till vadå? tweedkavaj o (akademiskt) lösskägg.
  – – – – –
  Åsa Hellberg:
  Men, herregud, sluta med kaffe? (Det var där jag fastnade, sorry.)
  – – – – –
  Malin Persson Giolito:
  Dr C. Låter också som min bok. Håller ni allesammans på att plagiera min bok? Hur går det till exakt? Med tanke på att den inte finns ännu, menar jag.

  Susanne. 🙂
  – – – – –
  Dr Ciardi:
  tycker nog det bästa med min bok just nu är att den har ett väldigt öppet slut. inget slut alls. men en jävligt bra början.
  – – – – –
  Susanne B:
  Du behöver inte välja. Följ med till slottet! Där finns bakelser, kaffe, vin, VI. Allt du kan önska dig 🙂
  – – – – –
  Malin Persson Giolito:
  Dr C. Klart jag köper din nästa bok. Har den ett olyckligt (öppet) slut?

  Pernilla. Snart är det dags för dig att lämna. Till tryck. Och sedan hänger det där. Ditt hjärta! Mohahahahahahahha, eller, jag menar: jag ser verkligen fram emot det. Låt det gå undan!

  Simona: I valet mellan bakelser och slott väljer jag bakelser. Och kaffe.
  – – – – –
  Dr C:
  Det är jävligt segt o surt att forska om medeltiden också. Men eller utan rödvin. Ser också fram emot era alster, Malin o Simona. Vill ni köpa min nästa bok, plz?
  – – – – –
  Simona:
  Mmm. Men först, Pernilla, ska vi läsa DIN bok. Det du.
  🙂
  Och ALLRA först ska vi bo på slott och äta bakelser.
  – – – – –
  Simona:
  Hah hah!
  Öppna slut, olyckliga slut – bring it on.
  – – – – –
  Pernilla Alm:
  Bra, låt det gå undan bara så att vi får läsa era alster snart. För jag orkar inte vänta längre. Eller jo det gör jag. För jag orkar inte läsa ngt. Jag har ju slutat med cola och är också trött på kvällen.
  – – – – –
  Malin Persson Giolito:
  som sagt. det är min bok, det! check, check, check.

  (och medan du googlar. gör det något om jag skriver ett olyckligt slut på din? jag kan lämna det lite öppet sådär…)
  – – – – –
  Simona:
  Done deal.
  Du får sexscenerna på köpet.
  Jag vill ha elände, social misär och våldsbrott och familjetragedi i utbyte.

  Ska bara googla lite sidenklänningar först.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.