Dagens utmaning

Det är nyårsafton på Emlaanstalten utanför Norrtälje.

Emla är ingen mossbelagd ruin med plats för pojkdrömmar om spektakulär flykt. Taket är inte av koppar och kommer aldrig ärgas grönt av ålder. Inga träpaneler flagar i vinden, inga stentrappor blir porösa av den salta havsbrisen, inga beslag på dörrar som hängt sig blir rostiga och börjar sjunga.

I de fyra trevåningsbyggnader som utgör anstalten där den livstidsdömde Stig Ingvar sitter med sina hundratjugotvå medfångar, är byggnadsmaterialen döda och oförstörda, klotterbehandlade och flamsäkra. Det är rena och raka linjer, lättstädat och översiktligt.

Stig Ingvar firar inte. Han är på sitt rum. Många intagna har fått permission, men inte Stig. Enbart ett fåtal vakter arbetar.  Stig räknar ner timmarna mot det nya året. Det kommer att bli hans femtonde år i fängelse. Frågan är om det också kommer att bli hans sista.

11 reaktioner till “Dagens utmaning”

  1. Emla = Kumla. Ett ämligt tillhåll på jorden. Jag var där en gång på besök. Långholmen var pittoreskt i jämförelse. Men det berodde nog på att jag lyckades få plitarna där att överlämna tre franska tvålar (Roger & Gallet)till min vän. Och en burk hemgjord äppelgelé:-)
    -Vi får egentligen inte göra så här, sa plitarna och log hult.

    Får Stig Ingvar några franska tvålar?

  2. AnkiH. Jo. Du förstår precis vad jag är ute efter. Men Stig är ingen man som får franska tvålar. Hans vänner – om han haft några – besöker honom inte. Så, Simona. Du har rätt. Den är jävligt munter. På så gott som alla vis.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.