A Good Writer Is Hard To Find

Jag läser Flannery O’Connors noveller på nätterna. När man och barn sover och jag inte längre orkar byta kanal på tv-n och plats på kommatecknen i mitt manus.

(Som snart passerar fyrahundratusen tecken. En fullkomligt meningslös information. Snart. Det är den första, svaga, länken i ovanstående informationskedja. Men inte den enda. Och långt ifrån den svagaste.)

Opåkallade litterära hänvisningar. Gärna kombinerat med hänvisningar till döda filosofer och bortglömd renässanskonst. Jag avskyr det. Det är som det där skrotet man knyter bakpå de nygiftas bil. Skrammel, skrammel, skrammel. Hör ni hur otroligt lyckliga vi är? Skrammel, skrammel. Lyckliga i alla våra dagar. 

Den vidunderliga kärlekens historia. Minns ni den boken? Vann Augustpriset för några år sedan. (2002. Tio år sedan! Herregud, så gammal jag är. Vad tiden går.)

Jisses, vilket skrammel. Det gick inte en bisats utan att man var tvungen att häpna (häpna!) över författarens oerhörda bildning. Hör ni hur bildad jag är? Ni märker väl att jag vet mycket mer än ni? Skrammel, skrammel.

Nåja.

Nu ska jag gå och läsa. Någon av de böcker som ligger på mitt nattygsbord.

Umberto Eco, kanske. Glömskans ö. En roman i en roman i en roman, en parodi på historieskrivning, en fiktiv berättare arbetar med en fiktiv text, en 1600-talsromanspastisch, en lärdomshistorisk exposé. Om astronomi, allegorins natur och världarnas mångfald, späckad med syllogismer, aristoteliska spetsfundigheter och paradoxer.

Eller Julian Barnes metaroman Flauberts Papegoja. En förteckning över Flauberts apokryfiska bok och livsprojekt.

Eller John Grishams Utpressningen.  Om utpressning.

4 reaktioner till “A Good Writer Is Hard To Find”

  1. Då ska jag börja läsa Flannery. Här är uppgifterna: Inger Thörnqvist (2004) ”Flannery O’Connor’s view of the modern alienation from sacramental religion” (Lunds universitet). Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.