Fy fan helvete 200

Pappa berättade i Veckans brott om en Volvo som han köpte på 70-talet, en gammal civilbil, köpt begagnad för ett bra pris. Jag minns den bilen. En herrgårdsvagn som hade blivit krockad någon gång, en av dörrarna var utbytt mot en ersättningsdörr i en annan färg än själva bilen. Och på ett par ställen hade den blivit rostlackad. Den var fläckig som en hyena redan när pappa körde hem den. Att lacka om hela bilen var inte ett alternativ. Det skulle ha kostat mer än hela bilen. Bara några dagar senare krockade även mamma bilen och då fick ena flygeln bytas ut. Den fick också en alldeles egen färg.

Jag minns när vi körde den nya bilen till landet första gången. Landet låg på Gräddö, det tog en timme att köra. En timme var precis lika långt som det låter. Det var som att ta sig till evigheten och hem igen. Möjligen något längre. Vi körde och körde. Körde och körde. Och körde och körde. Det var en jättestor bil. Och snabb. Jag och syrran låg raklånga i baksätet, hon slog mig, drog mig i håret, slet ur sidorna ur mina böcker, kluddade på sätet och sa till mamma att jag kluddade på sätet. Jag sov, läste, räknade mötande lastbilar och sjöng lugnande visor för min lillasyster.

När vi äntligen kom fram till Gräddö möttes vi av Farmor Brita. Farmor Brita var mammas farmor och min bästa vän i hela världen. När farmor Brita visat var pappa skulle parkera kom resten av släkten. Morfar och mormor. Morfars bröder Bo och Lennart. Alla ville beundra vår nya bil. Eller, tja. Alla utom morfar. Och mormor. Och Arne och Lennart. Men jag visade noggrant. Registreringsplåten var FFH 200, jag hade redan lärt mig det utantill.

Farmor Brita tittade på bilen, gick ett varv och tog min hand. Vi hade saker att göra, korsord att lösa, kortspel att spela.

Fy fan helvete, sa hon, nickade mot registreringsskylten och sa det igen: fy, fan, helvete. Tvåhundra.

Jag saknar Farmor Brita. Den där bilen klarar jag mig utan.

4 reaktioner till “Fy fan helvete 200”

  1. Jag ser alltid Veckans Brott.Tycker att din pappa och Camilla kompletterar varandra bra. Igår blev hon ju riktigt överraskad också när hon fick present. Gilligt!”

    1. Jag älskar Camilla! Det kan inte vara lätt att programleda med pappa i studion. Hon gör ett fantastiskt jobb. Jag tycker vi skulle börja hyra in henne till våra familjemiddagar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.