Välkommen hem, Åsa

Jag pratar med en kompis om flygplatser. Vi kan kalla kompisen för Åsa. Hon tycker att flygplatser är energislukare. Jag säger, tänk på ankomsthallen. Jag älskar ankomsthallar. Det är lyckan koncentrerad.

Hon är skeptisk.

Så jag går till min bokhylla. Plockar ut en bok. Låter den slå upp sig själv.

”Min mellandotter är adopterad. Hon kom till Sverige när hon var några veckor gammal en höstdag för nitton år sedan. Hon anlände i en vit vadderad sovpåse av siden och när jag bar henne genom tullen på Arlanda var hon det minsta mänskliga liv som jag hållit i mina händer. Jag bar henne genom den suddiga anonyma massan på väg bort eller hem medan mitt hjärta försökte tränga sig ut ur mitt bröst och hon var så liten att jag inte ens vågade krama henne. Men hon vilade mot min arm med slutna ögon och som födelse var det så nära livet som någon människa har rätt att begära.”

Jag var där den dagen. När hon kom. Mitt liv blev aldrig detsamma. För sedan dess är jag storasyster. Och, som sagt. Jag älskar ankomsthallen på Arlanda flygplats.

Välkommen hem, Åsa

 

 

(bilden har inget med inlägget att göra, mer än att jag har fått det av min syster)

 

 

 

 

21 reaktioner till “Välkommen hem, Åsa”

 1. vackert citat. min far blir blödigare för varje år som går. nuförtiden har jag inte ens kommit fram till ankomsthallen på arlanda en kall vinterdag i slutet av 1970-talet. innan han bryter ihop. och osammanhängande talar han om hur han och mamma väntade. och att jag låg i en liten korg på andra sidan glasrutan. och var deras.

 2. vackert citat. min far blir blödigare för varje år som går. nuförtiden har jag inte ens kommit fram till ankomsthallen på arlanda en kall vinterdag i slutet av 1970-talet. innan han bryter ihop. och osammanhängande talar han om hur han och mamma väntade. och att jag låg i en liten korg på andra sidan glasrutan. och var deras.

 3. Nu läser jag ditt inlägg igen och känner mig så himla ytlig för att jag skrev om produkter. Produkter är kul. Men – jag känner en liten Jonathan som nyss kom till en ankomsthall från Kina. Det väger tyngre.

 4. Nu läser jag ditt inlägg igen och känner mig så himla ytlig för att jag skrev om produkter. Produkter är kul. Men – jag känner en liten Jonathan som nyss kom till en ankomsthall från Kina. Det väger tyngre.

 5. Kommer ut som läsare, har smygläst här länge. Du är lika rolig som din far, som är en av mina stora idoler. Inte blev dyrkan mindre när jag läste det du citerar.

  Själva stod vi inte i någon ankomsthall, numera åker man och hämtar barnen. Men det finns ett foto på oss när vi kommer ut genom dörrarna på Arlanda, vår son hänger i bärsele på min mage. Trots den långa flygresan går vi med en särskild svikt i stegen, och det lyser om oss på långt håll.

  Nej, livet blev aldrig detsamma! Tack och lov.

  1. Tack snälla Helga. Mamma hämtade faktiskt. Vi andra mötte i ankomsthallen. Jag stod i en annan ankomsthall och väntade på min mamma för några år sedan. Bredvid mig stod en äldre kvinna och en liten tjej i femårsåldern. De hade blommor och femåringen kunde inte stå still. När hennes föräldrar äntligen kom, (självlysande av lycka, med särskild svikt i stegen och vad som såg ut att vara hennes nyblivna lillebror i famnen), då rusade hon förbi alla vakter och avspärrningar och jag bröt ihop. Lycka.

 6. Kommer ut som läsare, har smygläst här länge. Du är lika rolig som din far, som är en av mina stora idoler. Inte blev dyrkan mindre när jag läste det du citerar.

  Själva stod vi inte i någon ankomsthall, numera åker man och hämtar barnen. Men det finns ett foto på oss när vi kommer ut genom dörrarna på Arlanda, vår son hänger i bärsele på min mage. Trots den långa flygresan går vi med en särskild svikt i stegen, och det lyser om oss på långt håll.

  Nej, livet blev aldrig detsamma! Tack och lov.

  1. Tack snälla Helga. Mamma hämtade faktiskt. Vi andra mötte i ankomsthallen. Jag stod i en annan ankomsthall och väntade på min mamma för några år sedan. Bredvid mig stod en äldre kvinna och en liten tjej i femårsåldern. De hade blommor och femåringen kunde inte stå still. När hennes föräldrar äntligen kom, (självlysande av lycka, med särskild svikt i stegen och vad som såg ut att vara hennes nyblivna lillebror i famnen), då rusade hon förbi alla vakter och avspärrningar och jag bröt ihop. Lycka.

 7. Sitter och pluggar med yngsta dottern som snart sliter paddan ur handen på mig och jag kan förstå henne, herregud vad irriterande med en mamma vars ögon hela tiden lämnar historieboken…. , men det var så länge sedan jag läste din blogg och nu har jag kommit i kapp och du skriver så underbart och varmt och insiktsfullt och roligt så det är faktiskt en ren fröjd att läsa. Så. Det var bara det jag ville säga. Mer poetisk än så är jag dessvärre inte. Men klump i halsen fick jag av alla fina inlägg ovan… Ska till Bryssel i morgon över dagen – kommer garanterat att spana lite extra när jag hamnar i Arlandas ankomsthall i morgon kväll.

 8. Sitter och pluggar med yngsta dottern som snart sliter paddan ur handen på mig och jag kan förstå henne, herregud vad irriterande med en mamma vars ögon hela tiden lämnar historieboken…. , men det var så länge sedan jag läste din blogg och nu har jag kommit i kapp och du skriver så underbart och varmt och insiktsfullt och roligt så det är faktiskt en ren fröjd att läsa. Så. Det var bara det jag ville säga. Mer poetisk än så är jag dessvärre inte. Men klump i halsen fick jag av alla fina inlägg ovan… Ska till Bryssel i morgon över dagen – kommer garanterat att spana lite extra när jag hamnar i Arlandas ankomsthall i morgon kväll.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.