Om kulturbärare, flashback och varför (ja, varför?) jag skriver

Elvaåringen berättade att hon skulle bli arkitekt när hon blir stor.

”Vad kul”, sa jag. ”Hur kommer det sig?”

”För att då kommer jag att tjäna en massa pengar.”

Och det är ju viktigt att tjäna pengar. Extra viktigt är det att mina barn hittar pengagenererande sysselsättningar. Särskilt nu. Med tanke på att deras mamma (om det fortsätter på det här viset) knappast kommer att kunna försörja dem.

För nu får det väl vara som det är med hur folk motiverar kreativt skrivande. Men personligen har jag de senaste åren envisats med att mer eller mindre avveckla alla former av lukrativa sysselsättningar, som exempelvis affärsjurist (mycket lukrativt) och löneslav (ganska lukrativt), för att istället ägna mig åt att skriva. Jag skriver en blogg jag inte får betalt för. Och böcker som ingen läser. Då och då skriver jag också krönikor och annat i riktiga tidningar och dem kan jag (på grund av mitt lönearbete) inte ta betalt för. Så inte fan kan någon komma och påstå att jag skriver för att tjäna pengar. För dum i huvvet är jag faktiskt inte.

Varför jag skriver? Det vete den svartögda kattan. Jag gör det nog mest för att jag tycker att jag är bra på det. Och för att… Äh. Jag skriver för att jag  hyser ”den svårfångade känslan av att det man uttrycker kan ha betydelse för omvärldens utveckling. En vag föreställning om att man är en liten beståndsdel i en kritisk massa, som vid tillräckligt starkt tryck kan baxa världen åt ett bättre håll.”

Faktiskt. Det kan inte hjälpas. Så är det. Så känner jag. Ibland i alla fall. Bra dagar. Andra dagar känner jag mig bara dum i huvvet.

Jobba gör jag däremot för att tjäna pengar. För så är det kapitalistiska samhället uppbyggt (och det är väl i ärlighetens namn en av kapitalismens allra smartaste idéer, liksom den idé som gör att kapitalismen har vunnit jordskredsseger över alla andra idéer om planhushållning och friår på Gotland för att förverkliga sig själv och sånt). Och skulle någon vilja betala mig för att skriva så skulle jag inte ha något emot det heller. (Och vad jag tycker om folk som har fått för sig att jag borde tillhandahålla mina romaner för gratis nedladdning på diverse sajter vars ägare ägnar sig åt att lyxkryssa i medelhavet på min kreativa bekostnad, om det får jag berätta i ett annat inlägg.)

Nåja.

Å ena sidan. Å andra sidan. Jag blir uppriktigt sagt bara sämre och sämre på det här med åsikter. Men en sak vill jag faktiskt säga. Är det så att ni funderar på att skriva för att tjäna pengar, då ska ni försöka ägna er åt annat slags skrivande än det skrivande jag ägnar mig åt.

Ett tips i all välmening.

PS. Även jag är politiskt korrekt. Det står nämligen på Flashbacks kortaste tråd, så det måste ju vara sant. (Och att figurera på Flashbacks kortaste tråd måste oss emellan vara den ultimata förolämpningen. Man är liksom hatad och precis helt och hållet oviktig och ointressant. På samma gång. Inte någon kulturbärare på DN direkt. Men så får ju de betalt för sina åsikter också.)

10 reaktioner till “Om kulturbärare, flashback och varför (ja, varför?) jag skriver”

  1. Arkitekt låter strålande. Det vill min nioåring också bli. Är din i exakt samma avsaknad av artistisk talang som min? En avsaknad som uppvägs av självförtroende modell xl? Och sedan, ifall inte tvåtusenandra redan har kommenterar saken, så nej, du är inte sämre och sämre på åsikter. Hur i hela fridens namn namn har du fått för dig det? Jeeesus. Sist men inte minst: om du verkligen vill ägna dig åt att inte tjäna pengar och samtidigt göra allt som står i citatet: gör en Tove. Bli lärare. Idag fick jag mitt lönebesked och hela eftermiddagen har jag ägnat mig åt att vara BITTER. Jag råkade få flunsan , och var borta i två dagar. Blev brutalt påmind om denna dumhet. Ångrar att jag inte nös lite mer på betald arbetstid, faktiskt. Hade kunnat få skolan klassad som en sanitär olägenhet och tvingat dem att stänga hela bygget. Nästa gång!

  2. Arkitekt låter strålande. Det vill min nioåring också bli. Är din i exakt samma avsaknad av artistisk talang som min? En avsaknad som uppvägs av självförtroende modell xl? Och sedan, ifall inte tvåtusenandra redan har kommenterar saken, så nej, du är inte sämre och sämre på åsikter. Hur i hela fridens namn namn har du fått för dig det? Jeeesus. Sist men inte minst: om du verkligen vill ägna dig åt att inte tjäna pengar och samtidigt göra allt som står i citatet: gör en Tove. Bli lärare. Idag fick jag mitt lönebesked och hela eftermiddagen har jag ägnat mig åt att vara BITTER. Jag råkade få flunsan , och var borta i två dagar. Blev brutalt påmind om denna dumhet. Ångrar att jag inte nös lite mer på betald arbetstid, faktiskt. Hade kunnat få skolan klassad som en sanitär olägenhet och tvingat dem att stänga hela bygget. Nästa gång!

  3. Min elvaåring resonerar delvis likadant. Hon vill bli idrottsstjärna för att bli lika rik som Zlatan, och om det inte funkar ska hon bli en sån som ”köper saker billigt och säljer dem dyrt”, för det funkar, det vet hon eftersom hon säljer ur sitt sparade godislager till sockersugpanikslagna familjemedlemmar.

  4. Min elvaåring resonerar delvis likadant. Hon vill bli idrottsstjärna för att bli lika rik som Zlatan, och om det inte funkar ska hon bli en sån som ”köper saker billigt och säljer dem dyrt”, för det funkar, det vet hon eftersom hon säljer ur sitt sparade godislager till sockersugpanikslagna familjemedlemmar.

  5. har en make som är arkitekt. Tjänar de en MASSA som i en MASSA pengar? Well. Det har vi inte märkt, om vi säger så. Men vi är nöjda och glada och har tak över huvudet och (god) mat på bordet. Och politisk korrekthet är inget jag tidigare förknippat med dig, Malin. Men står det på Flashback, så.

  6. har en make som är arkitekt. Tjänar de en MASSA som i en MASSA pengar? Well. Det har vi inte märkt, om vi säger så. Men vi är nöjda och glada och har tak över huvudet och (god) mat på bordet. Och politisk korrekthet är inget jag tidigare förknippat med dig, Malin. Men står det på Flashback, så.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.