Öppet brev till svensk sjukvård – eller till er som behöver den

Det allra första jag kände när min äldsta dotter föddes var rädsla. En oro som var närmast förlamande. Jag tittade på min bebis och sedan dess har jag haft känslan att befinna mig i fritt fall. Det är nämligen så den ser ut – den allra största kärleken – fullkomlig, men omöjlig att kontrollera. Och bara för att man älskar mer än man någonsin trodde var möjligt så betyder inte det att man kan skydda den man älskar från ont.

Med barn följer oro. Har man tur går saker bra, men även om de gör det så är man orolig.

Jag har varit lite orolig för en av mina döttrar. Inte mycket, men lite. Tillräckligt mycket för att vilja försäkra mig om några saker. Så jag ringde till Belgiens mest renommerade barnsjukhus och frågade – utan remiss – om jag kunde få träffa en specialist. Jag fick tid fem dagar senare. Vi var där i dag. I en halvtimme fick vi tala med en läkare. Hon ställde en miljard frågor, till mig, till min dotter. Antecknade. Sedan fick vi ta ett tusen prover. Och en ny tid för att diskutera resultaten, när de väl kommer.

Vad jag behövde betala? Inte en endaste eurocentime.

Oro kan man inte göra något åt. Men på sjukvården kan man ställa krav. Jag tycker att ni ska tänka på det. Och om ni blir lite oroliga, för er själva, eller för någon ni tycker om. Då hoppas jag att ni får precis, exakt den hjälp vi fick i dag.

6 reaktioner till “Öppet brev till svensk sjukvård – eller till er som behöver den”

  1. Jag har haft högt blodtryck i två år nu och inte ens fått träffa en läkare. Allt jag får är några minuter över telefon. I min stad behöver man remiss för att ens få komma till akuten. Den svenska sjukvården har blivit riktigt dålig. Det känns som man måste vara döende innan man får hjälp.

  2. Jag har haft högt blodtryck i två år nu och inte ens fått träffa en läkare. Allt jag får är några minuter över telefon. I min stad behöver man remiss för att ens få komma till akuten. Den svenska sjukvården har blivit riktigt dålig. Det känns som man måste vara döende innan man får hjälp.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.