Cecilia frågar om bokklubb

Cecilia frågar:

Har du några bra bokförslag till vår bokklubb? Vi startade i vintras och har nu läst, Ekman – skojarna…, Strindberg – röda rummet, Anne Tyler- Noahs Compass, Engquist – ett annat liv och i sommar läser vi Freedom av Franzén.

Hej Cecilia!

Roligt att ni läser. Det gör jag också. Men däremot är jag inte med i någon bokklubb. Har aldrig varit.

Jag tycker nämligen – och nu är jag faktiskt inte ironisk – att det verkar så ytterst obehagligt med bokklubb. Det kryper i mig vid blotta tanken. Att liksom sitta tillsammans med en massa kompisar och säga vad man tycker. Och så ska man behöva säga emot (fast inte för mycket för då blir det dålig stämning) och så måste man ställa saker på sin spets och vända på resonemangen och dricka lite vin och kanske sörpla på en soppa och så blir det någon som börjar ta ansvar för diskussionen och ställa frågor och så kanske man sörplar på lite te och…

Nej! Jag är medveten om att detta låter jättekonstigt, men jag tycker lite-lite-lite grann att det skulle vara som att be en grupp väninnor att ligga med samma kille och sedan träffas för att diskutera hur det var.

Brr…

(Och jag fattar. Så är det naturligtvis inte alls. Det är en jättedålig jämförelse.)

Trots dessa aversioner så finns det faktiskt en bokklubb som jag älskar. Och det är P1:s bokcirkel med Marie Lundström. Det är den perfekta bokklubben för sådana som jag. De som diskuterar i den bokcirkeln blir liksom mina allra allra bästa låtsaskompisar och jag kan sitta hemma och mumla klokskap och tänka att HERREGUD! att de inte tänkte på DET! Det är ju ändå UPPENBART! Och jag behöver inte ens ha läst böckerna för att veta vad de BORDE tycka. Mycket praktiskt.

(Och precis som det brukar vara med mig helt enkelt.)

Så. Nu ska jag berätta för dig vad ni ska läsa.

(Jag tycker i och för sig att det verkar som om ni har förstått precis grejen: en blandning mellan aktuellt och klassiskt. Och att man försöker sig på små, men ändå underhållande utmaningar. Även om jag aldrig i livet hade valt Röda rummet. Dödtrist bok.)

Var någonstans var vi? Böcker!

Jag skulle nog kanske vilja föreslå en diktsamling. Dikter är kul att diskutera. Dessutom går de fort att läsa. (Vissa i alla fall.) Då kan man läsa en diktsamling, men välja en som man ”presenterar” för de andra i gruppen.

Välj som ni väljer era romaner, kanske någon klassiker, som Edith Södergran eller något lite modernare som Kristina Lugn, eller varför inte en prisvinnare: Tranströmer eller Tracy K Smith. Jag skulle undvika den högaktuelle Johan Jönsson (han som vill torka snoppen på Brommahanddukar), eftersom hans senaste är över 1000 sidor och andas mer ensam fylla och stilnoct än hembakt bröd och kompisar.

Eller, så skulle man kunna läsa en novell, av Flannery O’Connor eller så läser man Margaret Atwood. Kattöga skulle till och med jag kunna tänka mig att diskutera tillsammans med en grupp jämnåriga tjejer. För att den handlar om hur elaka småflickor kan vara och vad det gör med oss vuxna kvinnor. Det borde vi prata mer om tycker jag. Med varandra och med våra döttrar.

Åh. Cecilia…

Om ni läser Kattöga i er bokklubb…

Får jag komma då? Snälla?

Jag kan laga soppa.

 

6 reaktioner till “Cecilia frågar om bokklubb”

 1. Shit. Jag kan inte fokusera när de där vackra glaskulorna på bilden ligger där. Magiska.
  Jag spelade kula som barn (japp, så GAMMAL är jag) och det enda jag ville var att vinna glaskulorna. Jag har faktiskt några kvar, bara för att…

 2. Shit. Jag kan inte fokusera när de där vackra glaskulorna på bilden ligger där. Magiska.
  Jag spelade kula som barn (japp, så GAMMAL är jag) och det enda jag ville var att vinna glaskulorna. Jag har faktiskt några kvar, bara för att…

 3. Haha, jättebra tips! Jag tror Jönnson skulle slå ner som en bomb i Brommaidyllen, perfect. Malin, du är hjärtligt välkommen till vår bokklubb. Jag skickar en inbjudan om jag får igenom Kattöga.

  Vi är verkligen nöjda med bokklubben. Det ger oss en anledning att slänga oss i soffan och läsa istället för att plocka ur diskmaskinen (jag måste verkligen läsa ut den här boken till på tisdag) och ha en anledning att dricka vin mitt i veckan.

  Ps. Röda rummet var verkligen inte kul.

 4. Haha, jättebra tips! Jag tror Jönnson skulle slå ner som en bomb i Brommaidyllen, perfect. Malin, du är hjärtligt välkommen till vår bokklubb. Jag skickar en inbjudan om jag får igenom Kattöga.

  Vi är verkligen nöjda med bokklubben. Det ger oss en anledning att slänga oss i soffan och läsa istället för att plocka ur diskmaskinen (jag måste verkligen läsa ut den här boken till på tisdag) och ha en anledning att dricka vin mitt i veckan.

  Ps. Röda rummet var verkligen inte kul.

 5. Jag tror faktiskt att det skulle vara kul att vara med i en sådan. Av flera skäl. Dels skulle det bli läst något som jag aldrig skulle valt själv. Ett annat skäl skulle kunna vara att jag lyfte rumpan från min soffa och socialiserade lite.
  Jag tror jag måste skapa en bokklubb.

 6. Jag tror faktiskt att det skulle vara kul att vara med i en sådan. Av flera skäl. Dels skulle det bli läst något som jag aldrig skulle valt själv. Ett annat skäl skulle kunna vara att jag lyfte rumpan från min soffa och socialiserade lite.
  Jag tror jag måste skapa en bokklubb.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.