Om kärlek och tihi och skam

I Christophes nattygsbordslåda ligger ett av de första kärleksbrev jag skrev till honom. Jag läste det häromdagen. Och kunde konstatera att DET ÄR FÖR VÄL ATT INGEN KLÄDDE UPP MIG OCH PLACERADE MIG VID EN KAMERA OCH INTERVJUADE MIG VID UNGEFÄR DET TILLFÄLLET OCH BAD MIG ATT BERÄTTA HUR VI TRÄFFADES OCH OM VI ÄR LYCKLIGA NU OCH VAD JAG…

(titta varandra i ögonen nu, det blir bra tv, stå lite närmare, bara en smula, ta hans hand, såja, titta i ögonen, sa jag, bägge två… OMTAGNING!)

Jag tycker att Madeleines och amerikanens förlovningsvideo är bland det pinsammaste jag någonsin har sett. Såklart! Jag skäms. SKÄMS FÖR ATT JAG ÄR SVENSK och kommer från ett land där vi tvingar två kära människor gå ut och ”bjuda på” sin egen förlovning för att vi sedan ska kunna ha åsikter om hur de ser ut och hur de pratar och hur de fnittrar eller inte fnittrar.

För att:

Att vi lever i en monarki är SKAMLIGT.

Nu ska jag skruva ihop en ikeamöbel och täcka mina fönsterrutor med svart plast. När jag kommer tillbaka vill jag att ni allesammans har läst ett gammalt kärleksbrev utan att skämmas för hur FÅNIGA ni lät.

Så:

Grattis Madde! Du är värd ett liv där du slipper ”bjuda på dig”. Det är därför jag är för ett avskaffande av monarkin. Jag tycker att fånig kärlek är det finaste som finns. Men man ska inte behöva visa upp den på youtube.

ps. Min man tvingades också lära sig svenska. När han fick beröm för att han gjorde det brukade han säga att ”ja, det kändes självklart, när jag har lärt mig svenska tänker jag börja läsa något annat internationellt gångbart språk, som gaeliska eller esperanto.”

Den uppmärksamme betraktaren kan lägga märke till att vi till och med har matchande skidkläder. Herrejisses, så fånigt! ”Tihi”, sa jag säkert när jag lutade mig mot honom i liften. ”Du behöver borsta tänderna”, svarade nog han.

17 reaktioner till “Om kärlek och tihi och skam”

  1. Tihi.
    Ehum. Har också varit på skidsemester i matchande skidkläder. Skyllde på affären som inte hade mer att erbjuda. Ehum. Det var en bröllopsresa. vi var lyckliga. Och ensamma med det. Som det ska vara. OCH THANK GOD hade vi ingen facebook att bjussa på bilder heller.

  2. umami är den femte smaken, det som gör att god ost är så god och att färskt kött, fisk, fågel smakar gudomligt, av umami. Ordet är kinesiskt från början men låter på olika europeiska språk lite som ”du, mamma”, tycker jag. Konstigt inlägg jag gjorde, kanske, men jag skrev i direkt anslutning till att ha sett dig hos Skavlan och var då lagom sederad efter fredag middag med tillhörande dryck vilket kan föklara a) konstiga associationer b)att jag tordes skriva ner det jag associerade till när jag såg: mammor och blandade känslor (här översatta till smaker vari ingår ”umami”)
    Ok, det här inlägget blev ännu knäppare.

  3. umami är den femte smaken, det som gör att god ost är så god och att färskt kött, fisk, fågel smakar gudomligt, av umami. Ordet är kinesiskt från början men låter på olika europeiska språk lite som ”du, mamma”, tycker jag. Konstigt inlägg jag gjorde, kanske, men jag skrev i direkt anslutning till att ha sett dig hos Skavlan och var då lagom sederad efter fredag middag med tillhörande dryck vilket kan föklara a) konstiga associationer b)att jag tordes skriva ner det jag associerade till när jag såg: mammor och blandade känslor (här översatta till smaker vari ingår ”umami”)
    Ok, det här inlägget blev ännu knäppare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.