Åsa köper inte det

Lite bra diskussion!

Åsa kommenterar förra inlägget:

”Nä, jag köper inte det. SD´s siffror handlar om att människor sympatiserar med deras åsikter. Jag tror att det är dags att fejsa det istället för att säga att det är missnöje, att de mår dåligt eller vad det nu är vi hittar på för ursäkter för det vi har svårt att förstå.”

Svar:

Kära Åsa. Det är klart att de sympatiserar med deras åsikter. Däremot är det ett faktum att fascism och rasism frodas i tider av ekonomisk kris. Då människor mår dåligt (för att uttrycka sig enkelt). Det är ingen ”ursäkt”, men vill man komma till rätta med ett samhälle där allt fler börjar hata så måste man göra något åt klassklyftor och orättvisor. Inte bara hata tillbaka. Att enbart avfärda SD som idioter ökar segregation och samhällets uppdelning i ”vi” och ”dom”. Däremot ska vi aldrig någonsin acceptera deras problembeskrivning. Den är nämligen felaktig.

(Och här Åsa, kommer ett fotografi på årets första julgran, eftersom jag vet att du vill se den.)

20121202-165906.jpg

8 reaktioner till “Åsa köper inte det”

 1. Kära Malin, tack för svar och gran.

  Nu vill jag förstås inte vara sån, men hur många av oss blåögda svenskfödda svenskar mår egentligen så dåligt?
  Tur att jag varken avfärdar någon som idiot eller tänker hat, hat. Jag tror däremot att vi måste prata om punkterna där våra åsikter går isär. Vi dumförklarar de som röstar på SD när vi säger att deras röster handlar om klassklyftor och orättvisor, och det tror jag är ett stort misstag. Ta deras röster på allvar istället för att bortförklara dem.
  Börja i rätt ände.
  När man pratar missbruk, vilket i det här fallet är en bra jämförelse, säger man att man måste släcka branden innan man går in och letar efter brandorsaken. Jag tror att det är exakt samma sak här.

  Nu har jag pratat klart. Tack för utrymmet.
  Puss.

  1. Återigen: jag försöker inte bortförklara det de säger eller tycker. Jag påstår inte heller att alla SD-röster kommer från folk det är ”synd om”. Visst ska vi diskutera, men inte hur som helst. Om någon påstår att ”det är blattarnas fel”, så finns det faktiskt inte mycket att diskutera. Dessutom så inbillar jag mig att det är betydligt lättare att få en crackjunkie ren än att övertyga en rasist att bli medkännande humanist. Åtminstone om man försöker göra det genom att prata dem tillrätta. Ja. Svåra frågor. Allra bäst vore väl att bunta ihop och slå ihjäl dem, jag menar, ge dem en hård kram och lite varm choklad. Och så tycker jag att vi ska sjunga We shall overcome, allesammans tillsammans.

 2. Kära Malin, tack för svar och gran.

  Nu vill jag förstås inte vara sån, men hur många av oss blåögda svenskfödda svenskar mår egentligen så dåligt?
  Tur att jag varken avfärdar någon som idiot eller tänker hat, hat. Jag tror däremot att vi måste prata om punkterna där våra åsikter går isär. Vi dumförklarar de som röstar på SD när vi säger att deras röster handlar om klassklyftor och orättvisor, och det tror jag är ett stort misstag. Ta deras röster på allvar istället för att bortförklara dem.
  Börja i rätt ände.
  När man pratar missbruk, vilket i det här fallet är en bra jämförelse, säger man att man måste släcka branden innan man går in och letar efter brandorsaken. Jag tror att det är exakt samma sak här.

  Nu har jag pratat klart. Tack för utrymmet.
  Puss.

  1. Återigen: jag försöker inte bortförklara det de säger eller tycker. Jag påstår inte heller att alla SD-röster kommer från folk det är ”synd om”. Visst ska vi diskutera, men inte hur som helst. Om någon påstår att ”det är blattarnas fel”, så finns det faktiskt inte mycket att diskutera. Dessutom så inbillar jag mig att det är betydligt lättare att få en crackjunkie ren än att övertyga en rasist att bli medkännande humanist. Åtminstone om man försöker göra det genom att prata dem tillrätta. Ja. Svåra frågor. Allra bäst vore väl att bunta ihop och slå ihjäl dem, jag menar, ge dem en hård kram och lite varm choklad. Och så tycker jag att vi ska sjunga We shall overcome, allesammans tillsammans.

 3. Jämförelsen med missbruk var inte särskillt fyndig eller klok i det här sammanhanget tyvärr Åsa. Ett groende missnöje i hårda tider är långt ifrån ett missbruk, nej lättast att få upplopp för sitt missnöje är att hitta syndabockar, bara dessa försvinner kommer allt bli så mycket bättre.

 4. Jämförelsen med missbruk var inte särskillt fyndig eller klok i det här sammanhanget tyvärr Åsa. Ett groende missnöje i hårda tider är långt ifrån ett missbruk, nej lättast att få upplopp för sitt missnöje är att hitta syndabockar, bara dessa försvinner kommer allt bli så mycket bättre.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.