Drömmen om att bli författare

Jorå. Jag har läst om undersökningen som visar att kvinnor drömmer om att bli författare. Jag har också läst kommentarerna på de så kallade sociala medierna till undersökningen. De går till stora delar ut på att kvinnorna som har svarat att de vill bli författare bara har sagt det eftersom de har fått för sig att författare är ett yrke som gör en lika rik som Camilla Läckberg utan att man för den saken skull behöver göra annat än att hasa runt i myskläder hemma och klappa katten då och då.

Jag tror inte alls att kvinnorna som svarat att de drömmer om att bli författare är så korkade. Varför skulle de vara det?

Jag tror att många kvinnor helt enkelt drömmer om ett jobb där riskerna för att köra huvudet i glastaket är minimala. Är du författare har du ingen chef. Du bestämmer. En författare får uttrycka sig utan att behöva kolla med chefen först. Författaren styr sina egna arbetsdagar och har en – åtminstone teoretisk – möjlighet att kombinera eget tänkande med det egna livet.

Kvinnor drömmer om självbestämmande. Fortfarande, än i dag.

Fan, jag blir så satans arg när jag läser den här undersökningen. Män drömmer om vd-poster och kreativa (och välbetalda) jobb som ingenjör och entreprenör. Kvinnor vill bli ekonomer, personalchefer och författare. Tror ni på riktigt att den skillnaden beror på att kvinnans högsta dröm är att hasa runt i mysbrallor? Och att kvinnor är så korkade att de tror att författare tjänar pengar? Inte en chans. Det är mycket värre än så.

Inte ens i våra drömmar försvinner könsstrukturerna. Och i kommentarerna till våra drömmar blir kvinnorna omyndigförklarade. Av andra kvinnor.

Skit på er skulle jag vilja säga. Och vad är det för fel på mysbrallor?

23 reaktioner till “Drömmen om att bli författare”

 1. Det är INGET fel på mysbrallor, men jag håller ändå inte med dig. Det handlar inte om att nån skulle vara korkad! Många kvinnor längtar efter ett lugnare liv. Vi är så satans stressade idag, som Malin Wollin så klokt sa: vi kvinnor är vandrande att-göra-listor. Då är det klart att man längtar efter att jobba hemma i soffhörnet, med något man själv får bestämma över.
  MEN hur sjukt är det att bildsätta artikeln med Camilla Läckberg? Sveriges kanske rikaste författare? Är det vad drömmen handlar om? SVT kunde gott bildsätta med en författare som fått ge ut ett par böcker och sålt i den helt normala storleksordningen 2000-3000 inbundna ex. Då skulle det vara en bild på en kvinna som måste komplettera sitt bokskrivande med ett helt vanligt jobb, alternativt en hel massa frilansuppdrag = tillbaka i stressen (fastän klädd i mysbyxor).
  Därför tänker jag att vad man drömmer om är att ha ett lugnare liv + att vara ekonomiskt oberoende. Hell, den drömmen kan jag skriva under på.

 2. Det är INGET fel på mysbrallor, men jag håller ändå inte med dig. Det handlar inte om att nån skulle vara korkad! Många kvinnor längtar efter ett lugnare liv. Vi är så satans stressade idag, som Malin Wollin så klokt sa: vi kvinnor är vandrande att-göra-listor. Då är det klart att man längtar efter att jobba hemma i soffhörnet, med något man själv får bestämma över.
  MEN hur sjukt är det att bildsätta artikeln med Camilla Läckberg? Sveriges kanske rikaste författare? Är det vad drömmen handlar om? SVT kunde gott bildsätta med en författare som fått ge ut ett par böcker och sålt i den helt normala storleksordningen 2000-3000 inbundna ex. Då skulle det vara en bild på en kvinna som måste komplettera sitt bokskrivande med ett helt vanligt jobb, alternativt en hel massa frilansuppdrag = tillbaka i stressen (fastän klädd i mysbyxor).
  Därför tänker jag att vad man drömmer om är att ha ett lugnare liv + att vara ekonomiskt oberoende. Hell, den drömmen kan jag skriva under på.

 3. Håller med Pia. Om de som svarat på undersökningen visste att en svensk författare i genomsnitt tjänar 49 000 kronor om året på sitt författande, och därför måste kombinera det med en massa andra frilansuppdrag, alternativt ett helt annat heltidsjobb, så att man måste sitta uppe sena kvällar och nätter för att få lite skrivtid, så hade det förmodligen inte tett sig så mycket som en ”dröm”. Det kvinnorna i undersökningen drömmer om (gissar jag) är inte att vara ”författare”. De drömmer om att vara ”otroligt framgångsrik författare”. Enorm skillnad.

  Och du, Malin, säger ”varför skulle de vara det”? Den sorgliga verkligheten är att många verkar vara det. Kanske inte korkade, men aningslösa. Vet inte hur många gånger sedan jag debuterade som jag har fått kommentarer och gliringar om hur enkelt och stressfritt mitt liv måste vara sedan jag blivit författare. Kommentaren ”Jag skulle också vilja vara författare och sitta med en katt i knät hela dagen” har jag faktiskt fått. På fullt allvar. IRL. Det är väldigt många som inte verkar inse hur mycket jobb det faktiskt är att skriva en bok. Eller ännu hellre en bok om året. Det tycker jag är både förminskande och irriterande. Till dem (både män och kvinnor) vill jag säga: ”Om det nu är så himla enkelt och stressfritt så varsågod och gör det då. Skriv böcker och försörj dig på det. Det står var och en fritt att försöka”.

  Och vadå ”ingen chef” och ”man gör som man vill”. Visst, om man bara är intresserad av att skriva ett manus som ligger i byrålådan och samlar damm. Annars är det förlagen och deras önskemål/input/förslag/krav/villkor som är författarnas chefer.

 4. Håller med Pia. Om de som svarat på undersökningen visste att en svensk författare i genomsnitt tjänar 49 000 kronor om året på sitt författande, och därför måste kombinera det med en massa andra frilansuppdrag, alternativt ett helt annat heltidsjobb, så att man måste sitta uppe sena kvällar och nätter för att få lite skrivtid, så hade det förmodligen inte tett sig så mycket som en ”dröm”. Det kvinnorna i undersökningen drömmer om (gissar jag) är inte att vara ”författare”. De drömmer om att vara ”otroligt framgångsrik författare”. Enorm skillnad.

  Och du, Malin, säger ”varför skulle de vara det”? Den sorgliga verkligheten är att många verkar vara det. Kanske inte korkade, men aningslösa. Vet inte hur många gånger sedan jag debuterade som jag har fått kommentarer och gliringar om hur enkelt och stressfritt mitt liv måste vara sedan jag blivit författare. Kommentaren ”Jag skulle också vilja vara författare och sitta med en katt i knät hela dagen” har jag faktiskt fått. På fullt allvar. IRL. Det är väldigt många som inte verkar inse hur mycket jobb det faktiskt är att skriva en bok. Eller ännu hellre en bok om året. Det tycker jag är både förminskande och irriterande. Till dem (både män och kvinnor) vill jag säga: ”Om det nu är så himla enkelt och stressfritt så varsågod och gör det då. Skriv böcker och försörj dig på det. Det står var och en fritt att försöka”.

  Och vadå ”ingen chef” och ”man gör som man vill”. Visst, om man bara är intresserad av att skriva ett manus som ligger i byrålådan och samlar damm. Annars är det förlagen och deras önskemål/input/förslag/krav/villkor som är författarnas chefer.

 5. Jag drömmer istället om att vinna på triss för sannolikheten tycks vara ungefär lika stor som att bli antagen på ett förlag. Då blir man ju ekonomiskt oberoende och dessutom slipper stressen av att behöva prestera hela tiden. För jag tror att även Camilla Läckberg (eller andra som kan leva på ”bara skrivandet”) har en hel del att hitta på med för att uppehålla sin status och dessutom måste fortsätta leverera bra böcker, hela tiden. Tror att det är rätt svårt att komma från stressen och leva i nuet, liven vi lever nu är inte gjorda för det. Någon som äger en öde ö? Då blir det kanske lättare…

 6. Jag drömmer istället om att vinna på triss för sannolikheten tycks vara ungefär lika stor som att bli antagen på ett förlag. Då blir man ju ekonomiskt oberoende och dessutom slipper stressen av att behöva prestera hela tiden. För jag tror att även Camilla Läckberg (eller andra som kan leva på ”bara skrivandet”) har en hel del att hitta på med för att uppehålla sin status och dessutom måste fortsätta leverera bra böcker, hela tiden. Tror att det är rätt svårt att komma från stressen och leva i nuet, liven vi lever nu är inte gjorda för det. Någon som äger en öde ö? Då blir det kanske lättare…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.