Den fastspända flickan

Jag har, som så många andra, lyssnat och upprörts av P1 Dokumentärs granskning av en ung kvinnas kamp om att få hjälp Den fastspända flickan. Ingenting kan jag säga om den som inte sägs bättre i dokumentären. Så, lyssna, gör det. Och fundera sedan på vad makt gör med dåliga människor och vad privatisering av vården kan få för konkreta konsekvenser för en person som utsätts för en lort, som inte bara utrustats med makt han inte borde ha, men också givits möjlighet att tjäna pengar om han undviker att göra det han enligt lag är skyldig att göra. Och, nej, jag pratar inte ens om Kapten klänning. Eller alla de andra människor som hanterade ”Nora”, våldtog henne, slog henne, felbehandlade henne, låste in henne, vägrade att lyssna på henne, spände fast henne…

”Nora”. Kvinnan som denna dokumentär handlar om. Hon är makalös. Hennes närvaro, hennes mod, hennes intelligens, ja, som sagt, lyssna på det här! Det handlar om män som hatar kvinnor. Och kvinnor som är för fega för att säga ifrån. Det handlar lite grann om de andra också. De som försöker hjälpa. De som gör rätt. Men framför allt handlar det om Nora. Hon är en fantastisk människa. Oerhörd. Jag är lika stolt över att få tillhöra samma samhälle som hon som jag skäms över att leva i det samhälle som sviker sådana som hon. Gång på gång på gång på gång.

Rättvisa. ”Nora” borde få rättvisa. Hon borde ha fått hjälp. Det är så många som har svikit henne.

Nej. Jag kan inte säga något om detta som inte sägs bättre i dokumentären.

Lyssna nu. Gör det.

Först här.

Sedan här.

Tack, ”Nora”, för att du inte gav upp. Och, tack Daniel Velasco för att du gav henne lite rättvisa.

 

9 reaktioner till “Den fastspända flickan”

 1. Jag lyssnade på den nyligen när jag var ute och gick med hunden och svor högt flera gånger. Över Noras känsla av maktlöshet, att ingen lyssnade på henne, att ingen trodde på henne, slarvet med utredningarna – allt.

 2. Jag lyssnade på den nyligen när jag var ute och gick med hunden och svor högt flera gånger. Över Noras känsla av maktlöshet, att ingen lyssnade på henne, att ingen trodde på henne, slarvet med utredningarna – allt.

 3. Hej!
  Håller med dig i allt du skriver.
  Jag har skickat länken vidare på programmen på P1 till så många som möjligt som jag känner och sedan hoppas jag att de i sin tur skickar vidare. Så här får det inte vara, undrar bara hur många mera som ”Nora” det finns.
  Ha en bra dag/ Annelie

 4. Hej!
  Håller med dig i allt du skriver.
  Jag har skickat länken vidare på programmen på P1 till så många som möjligt som jag känner och sedan hoppas jag att de i sin tur skickar vidare. Så här får det inte vara, undrar bara hur många mera som ”Nora” det finns.
  Ha en bra dag/ Annelie

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.