Only in America, del 4

Har ni tröttnat? Vi är bara halvvägs in i familjen Giolitos amerikanska äventyr. Och här hemma på rätt (?) sida om Atlanten verkar (jag vågar knappt säga det) våren vara på väg. Åtminstone den här veckan. Och i natt vaknade inte något barn kl 1.25 (som de gjorde natten till i går) så vi går mot ljusare tider.

Dag 7

Var det dags att ta sig igenom till American Museum of Natural History. Museet som är mest känt för den där skitjobbiga skådisen som är mest känd för sin kiss och bajshumor och för att han ser ut som den judiske mörke mannens svar på en dum blondin: Ben Stiller.

Barnen hade förberett sig noga och visat sexåringen valda delar ur Natt på museum på Youtube. Och mamman hade förberett sig noga genom att … nä, mamman hade inte förberett sig alls, varför skulle hon göra det?

Vi tog tunnelbanan varje morgon (och gick sedan hela eftermiddagarna). I tunnelbanan finns många lärorika annonser om tonårsgraviditeter (får du barn utan att vara gift blir du fattig), färdigmatleveranser (”How to get to the third base a lot quicker”, eller, som översättningen skulle lyda: hur du ser till att få knulla snabbare). Men ingenting om preventivmedel. Och om det skulle man naturligtvis kunna säga det där man brukar säga om jänkarnas dubbelmoral. Men. Amerikanerna har liksom tagit Anslagstavlan till helt nya nivåer. Lååååångt bortom Socialstyrelsens fem skivor bröd och skolkökets kostcirklar och trianglar. Kul? Tja. Jo. Lite, kanske.

(Vad pratade vi om? Naturhistoriska museet!)

Det var ett kul ställe. (Med ett rekorddåligt café där min man fick ett Franskt Utbrott när kassörskan pratade i telefon och samtidigt viftade mot Christophe för att han skulle betala. ”Är jag en hund?” undrade Christophe. ”Voff voff?” Det var mycket underhållande… Och väldigt äcklig ”mat”.)

Barnen tyckte MYCKET OM AMNH. Även om vi gjorde det stora misstaget att gå in genom FEL ingång vilket förvirrade allesammans eftersom det inte alls såg ut som det ”skulle”. Det var sålunda inte förrän vi gick UT som vi kände igen oss. Men det hade fördelen att vi gick in i den del av byggnaden där de visade filmen om universums ursprung och den var verkligen fantastisk. Inte sponsrad av någon kristen fundamentalist direkt. De kan, amerikanarna, tänkte jag. Och bredvid mig i biosalongen satt en mamma och en pappa som hade två smällfeta barn som spelade spel på mobilen under hela filmen. Och den tragik som döljer sig bakom det irritationsmomentet är liksom lika bråddjup som aldrig vårt eget universum.

”Jag tycker att det var synd att det inte såg ut som i filmen, mamma.” ”Mm.” ”Och att de inte pratade.” ”Mm.” ”Och sprang omkring och jagade oss.” ”Mm.” ”I alla fall pappa.”

 

Central Park… Som man hamnar i när man går ut genom huvudingången. Bästa stället. Men en väldigt lång park som har förvånansvärt få restauranger (och, om ni inte visste det så är det också i Central Park man hamnar när man har sprungit klart – just det! NY Marathon!)

MEN! Trots avsaknad av restauranger så behöver man inte riskera att dö svältdöden. Man kan köpa varmkorv, ohygieniska honungsnötter och glasspinnar till överpris nästan överallt. Inte klokt, vilken tur! Och ganska mysigt.

Det är verkligen inte heller klokt att hon orkade gå så långt, lilla Bea. Varenda dag. Mycket duktigt tycker hennes mamma!

På kvällen dag 7 hade vi tröttnat på amerikansk mat så vi åt franska hamburgare, fransk biff, fransk korv, ja, häst helt enkelt. På en alldeles utmärkt krog i Financial District, Les Halles. Hovmästaren var franskt otrevlig, men amerikanskt effektiv. En ganska tilltalande kombination.

Vi delade en portion på tre. Blev proppmätta. Sedan beställde Christophe in vispad grädde till dessert (hans favoritefterrätt). Vi andra åt olika varianter på cheesecake och choklad.

Dag 8

Åkte vi till mina släktingar i New Jersey. Det var mycket trevligt. Eftersom mina släktingar är mycket trevliga. Barnen jagade ägg och pratade engelska (om de inte märkte att deras mamma lyssnade). Sexåringen var väldigt entusiastisk när det blev egg-hunt, wanna-be-tonåringarna spelade till synes motvilliga och franskt blasé.

Och när barnen hade somnat åt mamman upp all jordnötschoklad. Åh. Reese’s peanut butter cups… Åh.

Dag 9

Efter långfrukost hos släkten blev det dags för Woodbury Common Premium Outlet. Köpmeckat med stort K (som i Kapitalism). Jag köpte… nä, det går inte att berätta. Då brakar sajten ihop. Men när jag satt där i provrummen med knäna tätt ihop och alldeles för många påsar runt fötterna och tittade på mina döttrar som provade kläder då tänkte jag att det här är lite grann som att vara ute och shoppa med skolans mest populära tjej. Hon som verkar ha outsinliga resurser och (uppriktigt sagt) ganska tvivelaktig smak. Och så jag, som sitter där och känner mig bortglömd, lurad och inte vågar säga vad jag egentligen tycker om den där t-shirten som har hål på ställen där man inte ska stoppa in armarna.

Det blev inte så mycket saker till mamman. Men mammans kreditkort kändes buckligt redan strax efter lunch. Om man säger så.

 

4 reaktioner till “Only in America, del 4”

  1. Hmmm. Tror du den här mamman vill åka dit? Är det värt det? Läs: FINNS DET NÅGOT FÖR MAMMOR OCKSÅ?
    Enligt google maps kommer jag bo 51 minuter därifrån. ”Just down the road” som man säger på engelska.

  2. Hmmm. Tror du den här mamman vill åka dit? Är det värt det? Läs: FINNS DET NÅGOT FÖR MAMMOR OCKSÅ?
    Enligt google maps kommer jag bo 51 minuter därifrån. ”Just down the road” som man säger på engelska.

  3. Om du vill åka dit? Du kommer aldrig att vilja åka därifrån, min vän. Kolla sajten. Kolla affärerna. Första gången jag var där köpte jag två nya resväskor, fyllde dem och var ändå tvungen att skaffa ytterligare två väskor för att få med mig allt hem.

  4. Om du vill åka dit? Du kommer aldrig att vilja åka därifrån, min vän. Kolla sajten. Kolla affärerna. Första gången jag var där köpte jag två nya resväskor, fyllde dem och var ändå tvungen att skaffa ytterligare två väskor för att få med mig allt hem.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.