Only in America, fortfarande inte sista delen!

Dag 10

… var alltså en tisdag och nu var det hög tid för ett… just det! Ett besök på MUSEUM! Så vi begav oss till Guggenheim, denna snäckformade byggnad fylld till brädden av sju väldigt rika familjers väldigt… olika… smak.

Och.

Innan vi pratar en stund om Guggenheim så tror jag att det är dags för ett förtydligande.

Jag tillhör nämligen den del av mänskligheten som tycker att det finns en poäng med all konst, även sådan konst som jag inte själv begriper mig på.

Jag tillhör också den del av mänskligheten som tycker att konst inte nödvändigtvis behöver vara vacker och att verkshöjd inte bestäms utefter svaret på frågan ”skulle DU vilja ha DEN DÄR i ditt vardagsrum?! VA? Skulle du det?”

Jag är alltså både bildad, nyfiken och intellektuell. (Kan vi vara överens om det?)

Ändock…

(Och nu kommer det!)

…. så kan jag inte avhålla mig ifrån att lyfta fram den här bristen hos mig, den som gör att jag känner mig lite, ska vi kalla det omsprungen (?) när brandlarmet inne på Guggenheim plötsligt går (ja, brandlarmet) och jag frågar vakten om byggnaden nu måste evakueras och hon svarar (med all den trötthet och avsmak för kulturellt nyfikna människor som endast en museivakt kan uppbringa) att nej, serrö frun, det kommer inte att behövas för att brandlarmet är en installation och del i utställningen.

Brandlarmet är en installation. Jaha. En del i utställningen. Jaha. Jamenvisst. En installation.

Det låter visserligen som ett brandlarm. Vissa skulle kunna påstå att det är ett brandlarm. Men serrö, din korkade kärring, ceci n’est pas une pipe!

(Vafan trodde du? Det här är ändå GUGGENHEIM!)

Om museivakten tyckte att jag är korkad? Om jag till och med är korkad? ignorant? en bondläpp utklädd till intläcktuäll?

Alla sådana spörsmål är oviktiga.

Det enda jag vill ha svar på är detta enda:

VARFÖR DÅ?

VARFÖR är brandlarmet en installation och vad är själva poängen och VARFÖR ska jag behöva känna mig dum för att jag vill veta VAD SJÄLVA VITSEN ÄR? Med att brandlarmet slås på och att vi ska stanna kvar inne i byggnaden tills det slås av efter en stund OCH sedan slås det på igen och ska jag då fråga vakten samma fråga en gång till? Är det DET som är MENINGEN? Är det en del av installationen? Och VAD SKA VI GÖRA OM DET BÖRJAR BRINNA? Och är poängen att om jag blir så här förvirrad då är det en lyckad konstinstallation? Och i sådana fall: VAD SKA DET VARA BRA FÖR?

Sammanfattningsvis alltså:

VAD ÄR SJÄLVA POÄNGEN MED BRANDLARMET SOM INTE ÄR ETT BRANDLARM ELLER KANSKE ÄR ETT BRANDLARM MEN ÄNDÅ INTE?

Däremot skulle jag gärna vilja ha två stycken trästolpar (en röd, en vit) med spikar i (nedslagna i symmetrisk formation till hälften ungefär) i mitt vardagsrum.

 

Inne på toaletten fanns Christophes favoritkonstverk:

 

Sedan gick vi ut från Guggenheim. Åt en korv (har jag för mig), kanske två (statistiken talar för det), några honungsnötter som förhoppningsvis ingen fågelråtta pickat på med sin snuskiga näbb och sedan kan det hända att vi gick förbi Uniqlo. Möjligen, men bara möjligen, kan det hända att jag köpte en av deras dunjackor eller västar (så obeskrivligt varma, lätta, mjuka…). Till min man. Eftersom han faktiskt inte hade någon ännu. Och det var ju inte rättvist.

Ingen installation. Bara väldigt fint folk.

Inte bara vill jag ha dem i mitt vardagsrum. Förmodligen kommer jag aldrig att släppa ut dem därifrån.

I Central Park finns vilda djur.

 

Segelbåtar.

 

Snygga tjejer som gillar att klättra på författare.

Och en djurpark som nästan ser ut som den gör i filmen. Dit gick vi och det var litet, dyrt och inte lika deprimerande som jag brukar tycka att det är i djurparker. Kanske för att det inte var så många djur.

Men det fanns små apungar man kunde pussa på.

Och en stolt (eller klaustrofobisk) säl (?). Eller, är det ett sjölejon? Det är i alla fall ingen valross. Kan vi kalla det vattendjur? Pingu?

På kvällen var vi dödströtta och jag tror att jag åt mig mätt på påskchoklad. Vad ungarna åt har jag ingen aning om.

 

 

22 reaktioner till “Only in America, fortfarande inte sista delen!”

 1. Tack för ännu ett härligt inlägg! Mitt i prick som vanligt. Jag ligger i soffan, läser, skrattar och håller med!! Och så känns det skönt att du nu skippar det där med simningen… 🙂

 2. Tack för ännu ett härligt inlägg! Mitt i prick som vanligt. Jag ligger i soffan, läser, skrattar och håller med!! Och så känns det skönt att du nu skippar det där med simningen… 🙂

 3. Haha, den där installationen hade nog fått mig att känna mig… dum på något sätt. Men märkligare verk finns det ju.

  Vansbro, Malin, det klarar du som ingenting! Om du – utan att ha bett om det – ska få ett råd, så är det att simma den aktuella sträckan ett par gånger innan, så du har den känslan i kroppen. Är rätt skönt förresten. Jag crawlade inte när jag gjorde det, som du kanske förstår med tanke på att jag tyckte det var skönt. 😉

  1. Det finns inte en chans att jag kommer att kunna crawla hela vägen. Jag satsar på att klara av åtminstone en km crawl i bassäng…för att kunna crawla åtminstone en del av sträckan i Vansbro, men hittills brukar jag vara tvungen att ge upp efter ungefär 75 meter (jag har precis lärt mig att crawla, och det är så sjukt svårt att få in andningen tycker jag). När du säger att jag ska simma den aktuella sträckan, menar du då självaste Vansbro (alltså åka dit och simma i precis den ån) eller att jag ska simma tre km (utan uppehåll) några gånger? För jag är lite orolig för att jag inte kommer att hinna simma i öppet vatten innan… Men simma långt kommer jag att göra (gör jag redan).

 4. Haha, den där installationen hade nog fått mig att känna mig… dum på något sätt. Men märkligare verk finns det ju.

  Vansbro, Malin, det klarar du som ingenting! Om du – utan att ha bett om det – ska få ett råd, så är det att simma den aktuella sträckan ett par gånger innan, så du har den känslan i kroppen. Är rätt skönt förresten. Jag crawlade inte när jag gjorde det, som du kanske förstår med tanke på att jag tyckte det var skönt. 😉

  1. Det finns inte en chans att jag kommer att kunna crawla hela vägen. Jag satsar på att klara av åtminstone en km crawl i bassäng…för att kunna crawla åtminstone en del av sträckan i Vansbro, men hittills brukar jag vara tvungen att ge upp efter ungefär 75 meter (jag har precis lärt mig att crawla, och det är så sjukt svårt att få in andningen tycker jag). När du säger att jag ska simma den aktuella sträckan, menar du då självaste Vansbro (alltså åka dit och simma i precis den ån) eller att jag ska simma tre km (utan uppehåll) några gånger? För jag är lite orolig för att jag inte kommer att hinna simma i öppet vatten innan… Men simma långt kommer jag att göra (gör jag redan).

 5. Haha, så klantigt av mig, felformulerat helt enkelt… så nej, menade inte i Vansbro. Menade att simma 3km. Bra råd annars, eller hur? , ”ta ett par turer till vansbro vettja för att provsimma!”. Gäller ju gå all in. Testade öppet vatten (blåsigt) en gång med våtdräkten, mest för att se om den påverkade simningen mycket . Bröstsim i maklig takt påverkas inte av något typ. 😉

  75 meter imponerar på mig – extremt konditionskrävande att crawla upptäckte jag efter typ tio meter.

  Hittade en hemsida med väldigt konkreta tips inför simningen – bl.a. inför eventuellt köp av våtdräkten. Bra faktiskt, gällande heldräkt, våtdräkt m korta ben och hur det förändrar hur man flyter , vilket kan bli både till fördel och nackdel. Ja, det ÄR roligt att nerda ner sig kring sånt här!

  http://www.vansbrosim.nu/forberedelse.html

  Det är något av en folkfest det där. Häftigt att uppleva!

 6. Haha, så klantigt av mig, felformulerat helt enkelt… så nej, menade inte i Vansbro. Menade att simma 3km. Bra råd annars, eller hur? , ”ta ett par turer till vansbro vettja för att provsimma!”. Gäller ju gå all in. Testade öppet vatten (blåsigt) en gång med våtdräkten, mest för att se om den påverkade simningen mycket . Bröstsim i maklig takt påverkas inte av något typ. 😉

  75 meter imponerar på mig – extremt konditionskrävande att crawla upptäckte jag efter typ tio meter.

  Hittade en hemsida med väldigt konkreta tips inför simningen – bl.a. inför eventuellt köp av våtdräkten. Bra faktiskt, gällande heldräkt, våtdräkt m korta ben och hur det förändrar hur man flyter , vilket kan bli både till fördel och nackdel. Ja, det ÄR roligt att nerda ner sig kring sånt här!

  http://www.vansbrosim.nu/forberedelse.html

  Det är något av en folkfest det där. Häftigt att uppleva!

 7. Vad kul att kunna dela med sig till dig för en gång skull! Köpte med knälång och ärmar till strax ovanför armbågen. Frös inte det minsta. Simmade på 1h10min, mot typ 1,45 i simhall. Kom på sista halvan av placeringarna med det. Det är ju bara motströms sista kilometern, så var mest behagligt., och min begränsade teknik hindrar mig från att öka tempo och belastning.

  Tips två: mindre strömt inne vid kanten i motströmsdelen. Man dock vara något mer trängsel där.

  Ser fram emot att höra hur det fortskrider för dig!

 8. Vad kul att kunna dela med sig till dig för en gång skull! Köpte med knälång och ärmar till strax ovanför armbågen. Frös inte det minsta. Simmade på 1h10min, mot typ 1,45 i simhall. Kom på sista halvan av placeringarna med det. Det är ju bara motströms sista kilometern, så var mest behagligt., och min begränsade teknik hindrar mig från att öka tempo och belastning.

  Tips två: mindre strömt inne vid kanten i motströmsdelen. Man dock vara något mer trängsel där.

  Ser fram emot att höra hur det fortskrider för dig!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.